Υπουργείο Άμυνας Ιταλίας: Η Ρώμη θα «κάνει το καθήκον της» με το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αναφορικά με την κρίση στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη για μια ειρηνική λύση.

«Η Συμμαχία έχει προβλέψει την ενίσχυση των μέτρων αποτροπής στην ανατολική της πλευρά, στην οποία συμμετέχει και η Ιταλία όσον αφορά στις επιχειρήσεις και στις αποστολές που έχουν ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Λορέντζο Γκουερίνι.

«Εάν ληφθούν περαιτέρω αποφάσεις, πάντα στο πλαίσιο της στρατηγικής αποτροπής του ΝΑΤΟ, η Ιταλία θα δώσει την περαιτέρω συμβολή της και θα κάνει το χρέος της…», είπε ο Ιταλός ΥΠΑΜ.

Το ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι στέλνει αεροσκάφη και πλοία για να ενισχύσει την ανατολικοευρωπαϊκή πλευρά, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να συντονιστούν για να δοθεί μια ηχηρή απάντηση στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ επιμένει ότι δεν σκοπεύει να επιτεθεί, έχει αναπτύξει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στην Ουκρανία. Έχει απαιτήσει να μην επιτραπεί στην πρώην σοβιετική δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επέμεινε σε άλλες παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες με αντάλλαγμα τη μείωση των εντάσεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Ιταλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεσμεύεται να διατηρήσει τον διάλογο με τη Μόσχα, επιμένοντας σε συνομιλίες για την αναζήτηση ειρηνικής λύσης.

Αλλά η Ιταλία και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένοι «να μεταφέρουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Κιέβου θα έχει σοβαρές συνέπειες».

Ο Γκουερίνι πρόσθεσε ότι «όλοι έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών μιας περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης».

Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς γείτονές της, η Ιταλία έχει ιστορικά σχετικά φιλικούς δεσμούς με τον Πούτιν. Αυτό μπορεί να υποστηριχθεί και από ισχυρές, μακροχρόνιες επενδύσεις ιταλικών εταιρειών στη Ρωσία.

Η Ιταλία αντιτάχθηκε στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Κριμαία το 2014.

Από τότε που έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μάριο Ντράγκι έχει τονίσει ότι η Ιταλία είναι σταθερά στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, υποβάθμισε τον κίνδυνο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι ο Πούτιν δεν φαίνεται να είναι «έτοιμος για δράση».

Δείτε όλες τις ειδήσεις 

Πηγή: euractiv.gr