Υπόθεση Σάρα Έβεραρντ: Ισόβια κάθειρξη για τον αστυνομικό που τη βίασε και τη σκότωσε

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα πρόωρης αποφυλάκισης καταδικάστηκε από δικαστήριο του Λονδίνου ο Γουέιν Κάζενς, ο 48χρονος εν ενέργεια αστυνομικός που σκότωσε τη 33χρονη Σάρα Έβεραρντ, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει τη Βρετανία.

Όπως κατατέθηκε στη διήμερη δικαστική διαδικασία καθορισμού ποινής, ο Κάζενς προσέγγισε το θύμα το βράδυ της 3ης Μαρτίου σε δρόμο του Κλάπαμ στο νότιο Λονδίνο ενώ εκείνη περπατούσε προς το σπίτι της επιστρέφοντας από φίλους.

Χρησιμοποιώντας την αστυνομική του ιδιότητα και τις χειροπέδες που είχε στην κατοχή του, προσποιήθηκε ότι τη συλλαμβάνει για αδίκημα που συνδεόταν με τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Στη συνέχεια την οδήγησε σε απομονωμένη περιοχή κοντά στο Ντόβερ της κομητείας Κεντ, τη βίασε και τη σκότωσε στραγγαλίζοντάς της με τη ζώνη της αστυνομικής του στολής. Έπειτα τοποθέτησε τη σορό της σε ένα πεταμένο ψυγείο και την έκαψε, σε δασική περιοχή κοντά στο Άσφορντ του Κεντ, κοντά σε γη ιδιοκτησίας του. Μετά πέταξε τη σορό σε κοντινή λίμνη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία της Τετάρτης, η μητέρα της Σάρα Έβεραντ δήλωσε συντετριμμένη και «στοιχειωμένη» από τη φρίκη των τελευταίων στιγμών της κόρης της, λέγοντας στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να συλλάβει τις ενέργειες του δράστη.

Κατά την απαγγελία της ποινής το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσία της διοικήτριας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ και της οικογένειας του θύματος, ο δικαστής σερ Έιντριαν Φούλφορντ είπε ότι η Σάρα Έβεραρντ, δολοφονήθηκε υπό «τερατώδεις» συνθήκες, από έναν άνδρα που αναζητούσε θύμα εκείνη τη νύχτα.

Τονίζοντας το βαθμό της προετοιμασίας του εγκλήματος από τον δράστη, καθώς και το «διεστραμμένο, εγωιστικό και βάρβαρο» των πράξεών του, είπε απευθυνόμενος στον Κάζενς ότι καμία ποινή δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πόνο που προκάλεσε, για αυτό δίνει τη σπάνια εντολή για απαγόρευση νωρίτερης αποφυλάκισης.

Η δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ έχει προκαλέσει τεράστιο σοκ στη Βρετανία και στάθηκε η αφορμή για ένα μαζικό κύμα καταγγελιών, διαμαρτυριών και επισημάνσεων από γυναίκες ότι ζουν υπό διαρκή φόβο για την ασφάλειά τους.

Πολλές γυναίκες με παρουσία στη δημόσια σφαίρα έχουν εκθέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσωπικές εμπειρίες βίας ή απειλών από άντρες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.