Υπόθεση Μενέζες, καταγγελίες της Γκάρντιαν

Κατηγορίες σε βάρος του επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Βρετανίας, Άντι Χέιμαν, για εσκεμμένη παραπλάνηση του κοινού και των αρχών σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου του Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες, θα περιλαμβάνει πόρισμα ανεξάρτητης αστυνομικής επιτροπής, σύμφωνα με τον Γκάρντιαν.

Ο νεαρός Βραζιλιάνος είχε πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών στο σταθμό μετρό του Στόκγουελ, μία ημέρα μετά τις απόπειρες τρομοκρατικών χτυπημάτων της 21ης Ιουλίου του 2005 στο Λονδίνο, όταν λανθασμένα θεωρήθηκε ύποπτος.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα, ο κ. Χέιμαν φέρεται να κατηγορείται ότι παρά το γεγονός πως γνώριζε το ποιόν του Μενέζες αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό δεν αποκάλυψε την αλήθεια παρά μόνο την επομένη.

Μεταξύ αυτών που καθυστερημένα ενημερώθηκαν για την ταυτότητα του Μενέζες ήταν και ο διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, σερ Ίαν Μπλερ.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελική έρευνα για το περιστατικό έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τους αστυνομικούς που πυροβόλησαν το νεαρό Βραζιλιάνο.

Πηγή: Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός