Υπόθεση Κασόγκι:Ο σαουδάραβας εισαγγελέας συνομίλησε με την τουρκική ΜΙΤ

Can Erok/DHA via AP
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Σαούντ Αλ Μοτζέμπ έφυγε από το ξενοδοχείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πήγε στα τοπικά γραφεία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν έγινε γνωστό πόσο παρέμεινε εκεί προτού επιστρέψει στο ξενοδοχείο του.

Από την πλευρά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, έγραψε ότι ο Αλ Μοτζέμπ αρνήθηκε να ενημερώσει τους Τούρκους ομολόγους του πού βρίσκεται το πτώμα του Σαουδάραβα δημοσιογράφου. Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν "έντονη δυσπιστία" προς τον Αλ Μοτζέμπ καθώς αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις, ενώ αρνήθηκε και να αποκαλύψει πληροφορίες για τον τοπικό συνεργό των δολοφόνων παρότι έχει δηλώσει δημοσίως ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Ο θάνατος του Κασόγκι έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις μεταξύ της χώρας με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο και της Δύσης. Το Ριάντ αρχικά αρνήθηκε ότι γνωρίζει κάτι ή ότι εμπλέκεται στον θάνατο του Κασόγκι, του οποίου χάθηκαν τα ίχνη πριν από τέσσερις εβδομάδες μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μοτζέμπ διέψευσε ουσιαστικά παλαιότερες δηλώσεις της Σαουδικής Αραβίας λέγοντας ότι ο φόνος του Κασόγκι ήταν προμελετημένος. Το Ριάντ υποστηρίζει ότι έχει συλλάβει 18 υπόπτους, ανάμεσά τους και μια ομάδα που εστάλη στην Κωνσταντινούπολη λίγες ώρες πριν από τον θάνατο του Κασόγκι αλλά αρνείται το αίτημα της Τουρκίας να τους εκδώσει εκεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε χθες ότι ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κάλεσε τον Μοτζέμπ να αποκαλύψει ποιος έστειλε την ομάδα από το Ριάντ, η οποία θεωρείται ότι εμπλέκεται στην δολοφονία του Κασόγκι.

Την ίδια ώρα η Γαλλία δηλώνει πως δεν έχει τελειώσει η έρευνα για τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι. Το πρωί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, σημείωσε ότι η Γαλλία δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων κατά της Σαουδικής Αραβίας αν βρεθεί ότι οι αρχές της εμπλέκονταν στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

"Θα πρέπει να τιμωρηθεί το έγκλημα αυτό, οι δράστες του να κατονομαστούν, η αλήθεια να έρθει στο φως. Και σήμερα, μολονότι οι σαουδαραβικές αρχές έχουν αναγνωρίσει ότι έγινε μια δολοφονία, δεν έχει τελειώσει η έρευνα. Η αλήθεια δεν έχει αποκαλυφθεί", απάντησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο του ραδιοσταθμού RTL.

"Θα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες", πρόσθεσε. "Θα είμαστε πολύ απαιτητικοί όσον αφορά αυτήν την ανάγκη. Έως ότου οι ευθύνες και οι συνθήκες αυτής της δολοφονίας γίνουν γνωστές, ανακοινωθούν, αποτιμηθούν, θα αξιώνουμε να φανεί η αλήθεια. Σήμερα δεν έχει αποκαλυφθεί", σημείωσε.

"Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτών που ευθύνονται", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν απέκλεισε την επιβολή κυρώσεων στη Σαουδική Αραβία, μεγάλο αγοραστή όπλων, προϊόντων πολυτελείας και άλλων ειδών από τη Γαλλία.

"Βάσει των αποτελεσμάτων (των δύο ερευνών που γίνονται, μια σαουδαραβική και μια τουρκική) τα οποία θα ανακοινωθούν, θα αποφασίσουμε για τις απαραίτητες κυρώσεις που θα επιβληθούν στους ενόχους", διαβεβαίωσε.

"Δεν θα έχουμε καμία απαγόρευση όσον αφορά αυτές τις κυρώσεις (...) σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας", πρόσθεσε.

Η έρευνα "προοδεύει υπό την πίεση της Τουρκίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας", σημείωσε επίσης ο Γάλλος ΥΠΕΞ. "Προοδεύει επίσης λόγω της αξίωσης για αλήθεια και επειδή ο πρόεδρος Μακρόν τηλεφώνησε στον βασιλιά (της Σαουδικής Αραβίας) για να του ζητήσει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το θέμα αυτό. Επιθυμούμε να αποκαλυφθούν από την έρευνα όλες οι πτυχές της υπόθεσης", υπογράμμισε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε το Σάββατο ότι οποιεσδήποτε ενδεχόμενες κυρώσεις κατά του Ριάντ θα πρέπει να αποφασιστούν "σε ευρωπαϊκό επίπεδο" και ότι "δεν θα πρέπει να περιοριστούν στον έναν ή τον άλλο τομέα", σημειώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι το Παρίσι δεν σκοπεύει να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στην Σαουδική Αραβία, σε αντίθεση με τη Γερμανία.

Το Βερολίνο αντέδρασε πολύ γρήγορα, πρόσθεσε ο Λε Ντριάν. "Νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε να αποκαλυφθούν οι ένοχοι από την έρευνα", δήλωσε και υποβάθμισε την σημασία για την γαλλική οικονομία των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύουν μόνον το 7% των συνολικών εξαγωγών εξοπλισμών της Γαλλίας.

"Δεν εξαρτόμαστε από την Σαουδική Αραβία σε αυτό το ζήτημα", κατέληξε.

Στις 2 Οκτωβρίου ο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος είχε αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ το 2017 φοβούμενος μια σύλληψη στη χώρα του επειδή επέκρινε τον πρίγκιπα διάδοχό της Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Η σορός του δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.


Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ