Υπόσχεται ασφάλεια ο νέος πρωθυπουργός της Αϊτής

Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Αϊτής έφθασε σήμερα στο Πορτ-Ο-Πρενς υποσχόμενος ότι θα εργασθεί για να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η δικαιοσύνη και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.
Ο Ζεράρ Λατορτί, πρώην αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών και υπουργός Εξωτερικών, επελέγη από ένα συμβούλιο «σοφών» που ανέλαβαν να προτείνουν λύσεις για να βγει η Αϊτή από το πολιτικό αδιέξοδο και τη βία του τελευταίου μήνα, που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Ζαν Μπερτνάρ Αριστίντ.
Ο Ζεράν Λατορτί αναλαμβάνει την πρωθυπουργία μέχρι να διενεργηθούν εκλογές. Στο Πορτ-Ο-Πρενς μετέβη απόψε, από τη Φλόριντα όπου κατοικούσε.
Στη Φλόριντα εργαζόταν ως σύμβουλος επιχειρήσεων και είχε την ευθύνη για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που μεταδιδόταν δύο φορές την εβδομάδα από το τηλεοπτικό δίκτυο «Haitian Television network», με έδρα το Μαϊάμι.
Φθάνοντας στο αεροδρόμιο της αϊτινής πρωτεύουσας μίλησε στους δημοσιογράφους και απηύθυνε έκκληση για εθνική συμφιλίωση, τονίζοντας ότι στις προτεραιότητές του είναι η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης στη χώρα. Υποσχέθηκε εξάλλου ότι θα εργασθεί για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους φτωχούς.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται ότι ο 69χρονος Λατορτί θα έχει ορκισθεί και θα έχει επιλέξει τα μέλη της κυβέρνησής του.
Πηγή: skai.gr