Κλείσιμο

Υποσχέσεις Γκιουλ

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ υπόσχεται να διαλύσει τους φόβους σχετικά με την προσήλωσή του στον κόσμικό χαρακτήρα του κράτους, σε συνέντευξή του.

Να μου έχετε εμπιστοσύνη. Δεν θα σας απογοητεύσω, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος για την προεδρία στην εφημερίδα Μιλιέτ.

Είμαι προσηλωμένος στις αρχές ενός λαϊκού και δημοκρατικού κράτους στην πράξη, υπογράμμισε.

Ο Γκιουλ υπαινισσόταν μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση που διατύπωσε στην αρχή του μήνα ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ο οποίος ζήτησε ο νέος πρόεδρος της δημοκρατίας να είναι προσηλωμένος στις δημοκρατικές αξίες στην πράξη και όχι στα λόγια.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι ως 1,5 εκατομμύριο, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις συγκεντρώθηκαν στις 14 Απριλίου στην Άγκυρα για να διαδηλώσουν την προσήλωσή τους στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Έβαλα τον εαυτό μου στη θέση αυτών των ανθρώπων, προσπάθησα να τους καταλάβω, δήλωσε ο Γκιουλ και συνέχισε: Αν έχουν αμφιβολίες, ανησυχίες, είναι καθήκον μου να τις διαλύσω. Αν εκλεγώ πρόεδρος (...) θα είμαι ο πρόεδρος όλων των πολιτών, διαβεβαίωσε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

Η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας αρχίζει αύριο στην τουρκική εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα , δήλωσε ο πρόεδρος τη hspace=4Εθνοσυνέλευσης κ. Μπουλέντ Αρίντς που τόνισε ότι είναι απολύτως βέβαιος ότι ο πρόεδρος θα εκλεγεί από τη σημερινή εθνοσυνέλευση .

Στο πρώτο αυτό γύρο που θα γίνει αύριο δεν αναμένεται να εκλεγεί ο πρόεδρος αφού το κόμμα του υπολείπεται 14 ψήφους για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη από το σύνταγμα πλειοψηφία των 2/3.

Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί, σε δεύτερο γύρο, στις 2 Μαΐου όποτε και πάλι δεν αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος. Η εκλογή του προέδρου αναμένεται να γίνει την 9η Μαΐου, οπότε αρκεί για την εκλογή του, απλή πλειοψηφία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) που έχει 152 έδρες από τις 550 της εθνοσυνέλευσης έχει δηλώσει ότι θα απέχει από την συνεδρίαση και θεωρεί ότι έτσι θα εμποδίσει την εκλογική διαδικασία να προχωρήσει.

Η ηγεσία του CHP θεωρεί ότι απαιτείται η παρουσία των 367 βουλευτών, των 2/3 του συνόλου για να θεωρηθεί η συνεδρία σε απαρτία. Την άποψη αυτή δε φαίνεται να στηρίζουν τα άλλα κόμματα, που αποδίδουν το νομικό σόφισμα του κ. Μπαϋκάλ στη διάθεση του να εμποδίσει την εκλογή προέδρου από την εθνοσυνέλευση. Η αντιπολίτευση θέλει να προκαλέσει πρόωρες εκλογές ώστε ο πρόεδρος να εκλεγεί από την επομένη εθνοσυνέλευση . Η τακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ λένε ωστόσο πολιτικοί αναλυτές που τονίζουν ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν γίνονταν τώρα οι
Ο Κεμάλ Ατατούρκ
εκλογές, το κυβερνητικό κόμμα θα ήταν ενισχυμένο και αντίθετα θα ήταν μειωμένη η δύναμη της αντιπολίτευσης.

Νομικοί κύκλοι θεωρούν ότι το συνταγματικό δικαστήριο δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον συλλογισμό αυτό , αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσφύγει στο δικαστήριο για να επιβάλει τη δική του ερμηνεία της εκλογικής διαδικασίας.

Οι περισσότεροι από τους ανεξάρτητους βουλευτές αποδοκιμάζουν το σόφισμα του CHP , ενώ απόσταση παίρνουν και πολλά από τα μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Ινάλ Μπατού βουλευτής του CHP παραιτήθηκε από το κόμμα, ενώ λέγεται ότι και άλλα μέλη του κόμματος θα αγνοήσουν τις οδηγίες της ηγεσίας για μποϋκοτάζ των προεδρικών εκλογών και θα συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρία.

Τα δυο μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και το κόμμα του Ορθού Δρόμου, με 24 βουλευτές και τα δύο, δεν έχουν ακόμα καθορίσει επίσημα την στάση τους. Ορισμένοι από του βουλευτές τους, οι κ.κ. Μιράτς Ακντογάν και Μαχμούτ Κοτσάκ ανακοίνωσαν ότι θα παραστούν στην εθνοσυνέλευση.

Ο υποψήφιος για την προεδρία κ Αμπντουλάχ Γκιουλ υποβάθμισε την σημασία του θέματος της απαρτίας. Πολιτικοί αναλυτές και αρθρογράφοι στον τουρκικό τύπο επισημαίνουν άλλωστε ότι η υποψηφιότητα του κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ, έχει κατά παράδοξο τρόπο αμβλύνει τους φόβους της κοσμικής αντιπολίτευσης που εναντιώνονταν στην υποψηφιότητα του κ. Ταγίπ Ερντογάν. Ο καλύτερος δυνατός υποψήφιος, γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Τσενκίνς Τσαντάρ στην REFERENCE που θεωρεί ότι εκλογή του κ Γκιουλ αίρει όλες τις υποθήκες που βάραιναν το μέλλον της Τουρκίας.
Πηγή: skai.gr