Ύποπτες συμμαχίες βλέπουν οι ΗΠΑ

Το Ιράν κάνει συμμάχους στη λατινική Αμερική για να αντικρούσει την επιρροή που παραδοσιακά ασκεί η Ουάσινγκτον στην περιοχή και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτές τις συμμαχίες για να απειλήσει την ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης.

\"Ανησυχούμε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης με το Ιράν, θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την παρουσία του στην περιοχή για να μεθοδεύσει ενέργειες εναντίον μας\", δήλωσε ο Τόμας Σάνον, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα σε θέματα του δυτικού ημισφαιρίου.

Οι αριστερές κυβερνήσεις στη Βενεζουέλα, την Κούβα, τη Νικαράγουα και τη Βολιβία έχουν συνάψει συμμαχία με το Ιράν τα τελευταία χρόνια και άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με την ισλαμική δημοκρατία.

Ο Σάνον δήλωσε ότι το Ιράν θέλει να χαλαρώσει τη διεθνή απομόνωσή του δείχνοντας ότι είναι σε θέση να κερδίζει φίλους στη λατινική Αμερική, που ιστορικά ήταν \"στη σφαίρα επιρροής\" των ΗΠΑ.

Ο Σάνον κάλεσε τις κυβερνήσεις της περιοχής να σεβαστούν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις του ΟΗΕ, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Πηγή: skai.gr