Υποψήφιος ο Φουτζιμόρι

Ο πρώην πρόεδρος του Περού Αλμπέρτο Φουτζιμόρι αποδέχθηκε πρόταση του ιαπωνικού Λαϊκού Νέου Κόμματος για να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την Άνω Βουλή της Ιαπωνίας, οι οποίες θα γίνουν τον επόμενο μήνα.

Ο κ. Φουτζιμόρι κατέληξε σε αυτή την απόφαση μετά από "βαθειά ανάλυση και περισυλλογή", όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του Κάρλος Ράφο.

Ο 68χρονος Φουτζιμόρι, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα - περουβιανή και ιαπωνική, ζήτησε άσυλο στην Ιαπωνία, όταν κατέρρευσε η κυβέρνησή του υπό το βάρος σκανδάλου διαφθοράς πριν από επτά χρόνια.

Συνελήφθη, όμως, στη Χιλή το 2005 και έκτοτε βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσης στο Περού.

Η Λίμα ζητάει την έκδοσή του με τις κατηγορίες περί διαφθοράς και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την περίοδο 1990- 2000 όταν ήταν πρόεδρος της χώρας, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει απόφαση.

Δικαστικές πηγές της Χιλής υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητά του δεν θα επηρεάσει την τελική απόφαση.

Πάντως, το Λαϊκό Νέο Κόμμα, αυτός ο μικρός πολιτικός σχηματισμός, μπορεί να αποδειχθεί πολύ κρίσιμος, εάν το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε και οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν καταφέρουν να κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών της Άνω Βουλής στις επικείμενες εκλογές.

Το Λαϊκό Νέο Κόμμα περιλαμβάνει πρώην στελέχη του ΦΔΚ, τα οποία εγκατέλειψαν το κόμμα μετά από τη σύγκρουση τους με τον προκάτοχο του κυρίου Άμπε, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι εξαιτίας της αντίθεσης τους στην ιδιωτικοποίηση των ταχυδρομείων.
Πηγή: Πηγή:BBC (Επιμέλεια: Βάνα Κουτρουλού)