Υπολόγισε λάθος το Ιράν

Το Ιράν έχει υπολογίσει λάθος τα πράγματα, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, αναφερόμενος στην εμμονή της Τεχεράνης για τη συνέχιση των ευαίσθητων πυρηνικών της δραστηριοτήτων, αψηφώντας τα αιτήματα του ΟΗΕ.

"Τα σχόλια από το Ιράν είναι πολύ ανησυχητικά, επειδή δείχνουν για άλλη μια φορά ότι θέλουν να αψηφήσουν τη διεθνή κοινότητα", δήλωσε ο Μπλερ σε συνέντευξη Τύπου.

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι δεν θα αναστείλει ποτέ τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τη συμφωνία, στο Λονδίνο, αξιωματούχων των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ-ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα και Βρετανία--και της Γερμανίας να συζητήσουν για μια νέα απόφαση του ΟΗΕ για το Ιράν, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως τη δέσμευσή τους για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

"Πιστεύω ότι το Ιράν κάνει έναν πολύ λαθεμένο υπολογισμό", σημείωσε ο Μπλερ.

Στην ερώτηση, αν εξετάζεται το θέμα στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν, ο Μπλερ σημείωσε ότι "οι άνθρωποι θέλουν μια πολιτική και διπλωματική λύση" και κάλεσε τους ηγέτες των δυτικών χωρών να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στο θέμα του Ιράν.

"Όσο πιο σκληροί, σαφείς και ενωμένοι είμαστε, τόσο το καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε και τόσο λιγότερο θα εγείρεται το θέμα της στρατιωτικής δράσης", πρόσθεσε.

"Όσο πιο σκληροί είμαστε όταν επιμένουμε για τη συμμόρφωση του Ιράν (με τα αιτήματα του ΟΗΕ) και όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε για σκληρότερα μέτρα όσον αφορά τις κυρώσεις και τη διπλωματική δράση (...) τόσο το πιθανότερο θα είναι να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Οποιαδήποτε ένδειξη αδυναμίας είναι απολύτως μοιραία", σημείωσε, καταλήγοντας ότι το σκληρό μήνυμα που εστάλη τους τελευταίους μήνες είχε αποτελέσματα.
Ιράν-Προειδοποίηση Ραφσαντζανί ότι οι ΗΠΑ είναι σαν την "πληγωμένη τρίγρη"

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί προειδοποίησε για την "πληγωμένη τίγρη", τις ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί μια ένοπλη αντιπαράθεση, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του ιρανικού Τύπου.

"Πρέπει να επαγρυπνούμε περισσότερο, γιατί οι Αμερικανοί είναι σαν την πληγωμένη τίγρη και αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε", τόνισε ο Ραφσαντζανί, ο οποίος ηγείται του Συμβουλίου κρίσης του καθεστώτος, του ανώτερου οργάνου πολιτικής διαιτησίας του Ιράν.

"Η ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι το κυριότερο εμπόδιο των ΗΠΑ στην περιοχή. Παντού όπου πηγαίνουν, πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο τείχος που συνδέεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με το Ιράν", πρόσθεσε.

"Δεν είμαστε παρόντες στο Ιράκ, αλλά οι Ιρακινοί μάς υποστηρίζουν και αυτό δημιουργεί προβλήματα στις ΗΠΑ. Στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αυτό που κατάφεραν είναι να εξουδετερώσουν τους εχθρούς του Ιράν, τον Σαντάμ και τους Ταλιμπάν. Αυτό ήταν προς όφελος του Ιράν και αυτός είναι ο λόγος που είναι οργισμένοι", τόνισε.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια στρατιωτική επιλογή για να σταματήσει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι ειδήσεις του



BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.
Πηγή: skai.gr