Υπό εντεινόμενη πίεση για εθνικό lockdown ο Μπόρις Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Περισσότεροι από 41 εκατομμύρια κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή το 61% του πληθυσμού, θα ζουν από την Κυριακή υπό αυξημένους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού.

Στην τρίτη βαθμίδα των πιο αυστηρών μέτρων θα υπαχθούν από μεθαύριο οι κάτοικοι του Λιντς και άλλων περιοχών του Δυτικού Γιόρκσιρ, ενώ στη μεσαία δεύτερη βαθμίδα θα υπαχθούν ακόμα 16 περιοχές, όπως η Οξφόρδη και το Λούτον.

Επιστήμονες προειδοποιούν επίσης ότι το Λονδίνο θα χρειαστεί να τοποθετηθεί στην τρίτη βαθμίδα μέτρων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η αναβάθμιση των περιορισμών σε αυτές τις περιοχές έρχεται ενώ εντείνονται οι πιέσεις επί του Πρωθυπουργού Τζόνσον να λάβει την απόφαση να επιβάλει ένα lockdown σε όλη την αγγλική επικράτεια, αφήνοντας ανοιχτά μόνο τα σχολεία και τα καταστήματα που πωλούν μόνο αναγκαία είδη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, όλο και περισσότεροι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού Πρωθυπουργού τάσσονται υπέρ ενός lockdown-«διακόπτη» του κυκλώματος μετάδοσης του ιού πριν από τα Χριστούγεννα και αμέσως μετά.

Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν ότι οικογένειες δε θα μπορέσουν να βρεθούν μαζί για τις γιορτές, εν μέσω υπολογισμών ότι χωρίς αυστηρότερα μέτρα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας θα μπορούσαν να ξεμείνουν από κλίνες στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία Τζόναθαν Βαν Ταμ φέρεται σύμφωνα με την Telegraph να εκμυστηρεύτηκε σε υπουργούς ότι έχει αρχίσει να αλλάζει γνώμη για το κατά πόσο οι περιορισμοί ανά περιοχές επαρκούν για τη συγκράτηση του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι όπως αποκάλυψε το περιοδικό Spectator, το χείριστο σενάριο που έχει παρουσιαστεί από την επιστημονική επιτροπή SAGE η οποία συμβουλεύει την κυβέρνηση κάνει λόγο για 85.000 νεκρούς έως το τέλος του δεύτερου κύματος της πανδημίας και για 365.000 νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid.

Ήδη οι νοσηλευόμενοι ασθενείς ξεπέρασαν χθες τους 10.000, με τον αριθμό των εισαγωγών μόνο την Τετάρτη να είναι 1.404, οι περισσότερες σε μία ημέρα από τις 30 Απριλίου. Μέσα στο Σαββατοκύριακο η χώρα αναμένεται να σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 45.955.

Πάντως, πάλι σύμφωνα με την Telegraph, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη της επιτροπής δράσης του υπουργικού συμβουλίου κατά της Covid έδειξαν ότι στο Λίβερπουλ που πρώτο τέθηκε υπό την πιο αυστηρή βαθμίδα μέτρων ο ρυθμός μετάδοσης του ιού έχει σταθεροποιηθεί.
 

Πηγή: skai.gr