Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γιορτάστηκε η Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Μέσα από πολυάριθμα σημεία ελέγχου χρειάσθηκε να περάσουν οι Αμερικανοί στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να καταλάβουν τις θέσεις τους για τις μαζικές γιορτές με τα πυροτεχνήματα στις δύο πόλεις της Ανατολικής Ακτής, επ` ευκαιρία της εθνικής γιορτής της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ.
Οι εκδηλώσεις με τα πυροτεχνήματα στις δύο αυτές πόλεις ήσαν οι μεγαλύτερες στη χώρα, και με αυτές επιστέφθηκε η πατριωτική γιορτή στις ΗΠΑ. Όλοι οι δήμοι στη χώρα είχαν οργανώσει τις δικές τους εορταστικές εκδηλώσεις για τη 228η επέτειο της Ανεξαρτησίας-από τα παραδοσιακά πικ νικ με την κατανάλωση χοτ-ντογκ, έως διαγωνισμού φτυσίματος κουκουτσιών από καρπούζι.
Οι αρχές τόνισαν πως δεν υπήρχε συγκεκριμένη απειλή για την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, ωστόσο δεν έχασαν την ευκαιρία να προειδοποιήσουν για μία φορά ακόμη τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση, καθώς οι τρομοκράτες πιθανώς να επωφελούνταν από τους εορτασμούς της ημέρας για να καταφέρουν ένα πολύνεκρο πλήγμα.
Στην Ουάσιγκτον, η βροχή ανάγκασε την ματαίωση μεγάλου μέρους της παραδοσιακής παρέλασης. Πάντως πρόλαβαν οι ηθοποιοί, ντυμένοι με στολές του 18ου αιώνα, να διαβάσουν το κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, το οποίο εξέφραζε την ομόφωνη απόφαση των 13 Πολιτείων να αποσχισθούν από τη βρετανική κηδεμονία το 1776.
Δεκάδες χιλιάδες κόσμου είχαν συγκεντρωθεί στο Νάσιοναλ Μόλ, παρά τον κάθε άλλο παρά ευνοϊκό καιρό. Στο 24ο Κάπιταλ Φορθ Κονσέρτο συμμετείχαν καλλιτέχνες όπως οι Κλέι Αικεν, Έιμι Γκραντ, και Ρόμπιν Γκιμπ από τους Μπι Τζις, όπως επίσης η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, κι η Μπάντα Πνευστών και Κρουστών των Πεζοναυτών, που έδωσε τον τόνο στη γιορτή.
Περίπου 3,000 πυροτεχνήματα -συνολικά 7 τόννοι εκρηκτικών-επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στους εορτασμούς στην Ουάσιγκτον. Ακόμη μεγαλύτερο ήταν το θέαμα στη Νέα Υόρκη, όπου εκτιμάται ότι το παρακολούθησε ένα εκατ. κόσμου.
Ο τόνος ήταν όμως πιο κατηφής στο Σημείο Μηδέν, όπου κάποτε υψώνονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, με τον κόσμο να έχει συγκεντρωθεί για ένα σιωπηλό μνημόσυνο στα θύματα, γύρω από την στήλη που θυμίζει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.
Στη Φιλαδέλφεια, ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι τιμήθηκε με το μετάλλιο Ελευθερίας της πόλης σε μία ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα Ανεξαρτησίας.
Πηγή: skai.gr