Υπερυπολογιστής στις έρευνες για την προέλευση του κορωνοϊού - Ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, μετά την εντολή του αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για εξονυχιστική έρευνα των στοιχείων που υπάρχουν για το εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν, εντός 90 ημερών, από όπου, σύμφωνα με μία θεωρία, ξεκίνησε η καταστροφική πανδημία, που μέχρι σήμερα έχει κοστίσει παγκοσμίως τρεισήμισι εκατομμύρια ζωές και ανυπολόγιστα πλήγματα στις εθνικές οικονομίες.  

Στο πλαίσιο αυτό, λέγεται ότι θα "επιστρατευτεί" ένας ισχυρός υπερυπολογιστής για να αποκρυπτογραφήσει όλα τα δεδομένα, κάτι που υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να μην έχει εξαντλήσει τις βάσεις δεδομένων της σχετικά με τις κινεζικές επικοινωνίες, την κυκλοφορία των εργαζομένων στο εργαστήριο της Γουχάν, και το μοτίβο εξάπλωσης της νόσου γύρω από την πόλη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα NYT o Λευκός Οίκος έλαβε αυτή την απόφαση αφότου ενημερώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι διαθέτουν στοιχεία τα οποία δεν έχουν ερευνηθεί ενδελεχώς και η λεπτομερέστερη ανάλυσή τους μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Άρα ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε ότι υπάρχουν επιπλέον στοιχεία.

Από εκεί και πέρα, το BBC αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει αυξημένο ενδιφέρον, καθώς διέρρευσε από τις μυστικές υπηρεσίες ότι οι 3 εργαζόμενοι από το Ινστιτούτο Ιολογίας στη Γουχάν δεν είχαν απλώς εκδηλώσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κορωνοϊού, αλλά είχαν επίσης νοσηλευτεί.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά δημοσιευματα τμήματα των μυστικών υπηρεσιών ερευνούν τα εξής δύο σενάρια: το ένα είναι ο κορωνοϊός να έχει διαρρεύσει από εργαστήριο, και το άλλο αφορά στο να κόλλησε ο άνθρωπος από ζώο. Σενάρια τα οποία έχουμε ξανακούσει, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή τη φορά υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μέσα στους κόλπους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών και γι' αυτό ο Μπάιντεν ζήτησε μέσα σε 90 ημέρες να έχουν ξεκαθαρίσει την υπόθεση.

Η Κίνα από την πλευρά της κάνει λόγο για "πολιτικά παιχνίδια", και θεωρίες συνωμοσίας, και απορρίπτει οποιοδήποτε σενάριο ο ιός να έχει ξεφύγει από εργαστήριο. "Οι ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερα από 200 βιολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Πόσα μυστικά κρύβουν;" διερωτήθηκε κινέζος αξιωματούχος. 

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ετοιμάζουν πρόταση για τις επόμενες μελέτες που θα πραγματοποιηθούν για να αναζήτηση της προέλευσης του κορωνοϊού που προκαλεί την νόσο ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού.

Οι ειδικοί θα προετοιμάσουν πρόταση για τον γενικό διευθυντή του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επέμεινε η εκπρόσωπος.

Ο Μάικ Ράιαν, ειδικός για τις επείγουσες καταστάσεις του ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες με τις χώρες μέλη θα συνεχισθούν τις προσεχείς εβδομάδες.

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πάντως έχει τεθεί από τον Τζο Μπάιντεν, πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, χώρα μέλος του Οργανισμού, ο οποίος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει δώσει εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών «να ενισχύσουν τις προσπάθειες στις έρευνές τους για την προέλευση της πανδημίας και να του αναφέρουν τα αποτελέσματα σε 90 ημέρες».

Οι ΗΠΑ κάλεσαν την Πέμπτη τον Οργανισμό να πραγματοποιήσει δεύτερη φάση ερευνών για την προέλευση του κορωνοϊού κατά την οποία, αυτήν την φορά, ανεξάρτητοι ερευνητές θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία και δείγματα στην Κίνα, αντίθετα με ό,τι ίσχυσε κατά την έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΟΥ στις αρχές του χρόνου στην χώρα από όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Η ανακοίνωση Μπάιντεν ακολούθησε την δημοσίευση στοιχείων που προέρχονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών που υποδεικνύουν ότι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν τον Νοέμβριο 2019 και χρειάσθηκε να νοσηλευθούν με συμπτώματα που παραπέμπουν στην Covid-19. Τα στοιχεία επαναφέρουν στην επιφάνεια το σενάριο σύμφωνα με το οποίο, ο ιός διέφυγε από εργαστήριο, σενάριο από την εξέταση του οποίου το Πεκίνο προσπαθεί με κάθε μέσον να απομακρύνει την διεθνή κοινότητα.

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ