Υπέρ του διαλόγου η Λίβνι

Η επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Καντίμα και υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι επανέλαβε την Τρίτη την ανάγκη συνέχισης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, τη στιγμή που υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης ζητούν πάγωμα οποιασδήποτε διαδικασίας έως τη διεξαγωγή των εκλογών.

"Ο διάλογος ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή συνιστά ένα παγκόσμιο πλαίσιο που επιτρέπει στο Ισραήλ να διασφαλίσει τις ανάγκες του της ασφαλείας και στους Παλαιστίνιους να ελπίζουν σε μια αλλαγή της παρούσας κατάστασης, που είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε μελλοντική διευθέτηση", δήλωσε η Λίβνι.

Η Λίβνι που θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας κατά τις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 10 Φεβρουαρίου 2009, προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, Ντέιβιντ Ουέλς.

Δυο υπουργοί της μεταβατικής κυβέρνησης στο Ισραήλ, ο Μέιρ Σιτρίτ (Εσωτερικών) και ο Μπινιαμίν Μπεν Ελιέζερ (Υποδομών) ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους και τη Συρία έως τις εκλογές.

Η συνάντηση της Λίβνι και του Ουέλς προηγήθηκε της επίσκεψης το απόγευμα την, Πέμπτη, της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις στο Ισραήλ.

Η Ράις θα συμμετάσχει σε σύνοδο του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ρωσία, ΟΗΕ) στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου στις 8 και 9 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή Ισραηλινών και Παλαιστινίων και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό στην Ανάπολη των ΗΠΑ.
Πηγή: skai.gr