Υπέρ της μείωσης των πανεπιστημιακών διδάκτρων η Μέι

Υπέρ της μείωσης των διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια τάχθηκε η απερχόμενη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι, λέγοντας ότι υιοθετεί τις συστάσεις ανεξάρτητης έκθεσης για το θέμα.

Η σύνταξη της έκθεσης είχε ανατεθεί από την κυβέρνηση στον πρώην χρηματιστή Φίλιπ Άουγκαρ, ο οποίος μεταξύ άλλων προτείνει μείωση του ανώτατου ορίου των ετήσιων προπτυχιακών διδάκτρων από 9.250 σε 7.500 λίρες.

Παράλληλα με αυτή τη μείωση η έκθεση προτείνει την επέκταση της διάρκειας αποπληρωμής των φοιτητικών δανείων από 30 σε 40 χρόνια και την αύξηση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση αποφοίτων μαθητών εκτός πανεπιστημίων, όπως σε κολέγια και επαγγελματικές σχολές.

Η κα Μέι παραδέχθηκε ότι είναι εύλογο το επιχείρημα υπέρ της μείωσης των διδάκτρων, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με τον σχεδιασμό σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια χρεώνουν το μέγιστο πόσο διδάκτρων για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν.

Παραδέχθηκε επίσης ότι η «η αφαίρεση των επιδομάτων διαβίωσης από τους λιγότερο εύπορους φοιτητές δεν έχει λειτουργήσει». Όπως είπε, πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα να επανέλθουν τα επιδόματα αυτά.

Η κα Μέι τόνισε ότι η απόφαση επί των συστάσεων της έκθεσης εναπόκειται πλέον στον όποιο διάδοχό της.

Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο