Υγεία για Όλους: Χαμηλά τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών Ρομά

Σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών Ρομά, καθώς σύμφωνα με έρευνα του εθελοντικού προγράμματος «Υγεία για Όλους», «σε 3.464 παιδιά Ρομά το 88,7% των παιδιών δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Β' και το 88,3 % δεν έχει κάνει καμία δόση εμβολίου MMR (ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας)». Παράλληλα, έρευνα «σε 3.460 γυναίκες Ρομά, διαπιστώθηκε ότι τo 82,3 των γυναικών καπνίζει και το 90% δεν θηλάζει».

Στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων, του «Υγεία για Όλους» σε διάστημα τριών ετών, έχουν πραγματοποιηθεί:

  •    Kλινική παιδιατρική εξέταση - Εμβολιασμός 9.177 παιδιών, με 20.400 εμβόλια.
  •    Γυναικολογική εξέταση, Pap- test και διακολπικός υπέρηχος σε 1.040 γυναίκες.
  •    Παθολογικός, καρδιολογικός, ενδοκρινολογικός, ρευμοτολογικός έλεγχος σε 3.488 ενήλικες.
  •    Οδοντιατρικός έλεγχος σε 114 παιδιά.
  •    Εξέταση - Εμβολιασμός κατά της Ηπατίτιδας Β΄, σε 579 κρατούμενους των φυλακών
Επίσης, υλοποιούνται δύο νέα προγράμματα για τις γυναίκες πρόσφυγες και Ρομά:

  •    Αντισύλληψη-Θηλασμός», σε συνεργασία με το Τμήμα Οικογενειακού προγραμματισμού του Νοσοκομείου «Αρεταίειο» και την Γ' Πανεπιστημιακή Γυναικολογική/Μαιευτική κλινική του «Αττικόν».
  •    «Αυτοέλεγχος - Έλεγχος Μαστού», σε συνεργασία με τον επιστημονικό φορέα «Οι Γυναίκες στην Ογκολογία». Στο πρόγραμμα «Αντισύλληψη-Θηλασμός» συμμετέχουν 500 γυναίκες πρόσφυγες και Ρομά.
Το «Υγεία για Όλους» συνεχίζει το «ταξίδι του» με νέες στοχευμένες δράσεις ολοκληρωμένης ιατρικής παρέμβασης σε ευπαθείς ομάδες. Έτσι, από 19 έως 24 Σεπτεμβρίου, ομάδα γιατρών θα βρίσκεται στην Αν. Μακεδονία - Θράκη και θα παρέχει παιδιατρική κλινική εξέταση και εμβολιασμό παιδιών ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, με τη στήριξη των δήμων, των ιατρικών συλλόγων, των Νοσοκομείων Αλεξανδρούπολης και Κομοτηνής, της Α΄ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής στο «Αγία Σοφία» και της Παιδιατρικής κλινικής «ΜΗΤΕΡΑ».
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ