Χρονοδιάγραμμα για το South Stream επιθυμούν Ρωσία – Ιταλία

Οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντήθηκαν για να επιτύχουν ένα χρονοδιάγραμμα για το πρόγραμμα του αγωγού South Stream, μια συνεργασία που στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από τις συζητήσεις με τον τούρκο ομόλογό τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ο Σίλβιο επέβαλε στις επιχειρήσεις μας ένα στόχο πολύ δύσκολο όσον αφορά στο South Stream", δήλωσε ο Πούτιν από την Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Ερντογάν.

"Είπε ότι ο South Stream μπορεί να κατασκευαστεί γρηγορότερα από ότι ο North Stream, ο οποίος περνά από τη Βαλτική", εξήγησε ο ρώσος πρωθυπουργός.

"Τώρα μπορούμε να το αποκαλύψουμε καθώς έχουμε την εμπειρία της κατασκευής του αγωγού του Blue Stream, που διέρχεται δια τουρκικού εδάφους", πρόσθεσε ο Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι οι τρεις χώρες συνεργάστηκαν μαζί και διαθέτουν πλέον την εμπειρία.

Ο North Stream είναι πιλοτικό πρόγραμμα της Gazprom που διαθέτει ένα αγωγό μήκους 1.220 χιλιομέτρων από το Βιμποργκ της Ρωσίας μέχρι το Γκρέιφσβαλντ της Γερμανίας, διέρχεται από τη Βαλτική θάλασσα από τα θαλάσσια ύδατα της Ρωσίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Δανίας και τέλος της Γερμανίας. Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το 2012.

Από την άλλη πλευρά ο South Stream, που συνχρηματοδοτείται από την ρωσική Gazprom και την ιταλική ΕΝΙ, θα περάσει από τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της Ρωσίας και της Βουλγαρίας. Δύο διακλαδώσεις, η μία με κατεύθυνση βορειοδυτική μέσω Αυστρίας και η άλλη νότια μέσω Ελλάδας και Ιταλίας θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα του αγωγού. Επισήμως η έναρξη του έργου προβλέπεται το 2013.
Πηγή: skai.gr