Χρηματοδότηση υπό προϋποθέσεις

Επικυρώθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο των Δημοκρατικών που προβλέπει τη χορήγηση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον πόλεμο του Ιράκ, υπό την προϋπόθεση ότι η αποχώρηση των στρατευμάτων θ΄ αρχίσει έως την 1η Οκτωβρίου.

Υπέρ ψήφισαν 218 βουλευτές, ενώ κατά τη υιοθέτησης ψήφισαν 208.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός πρέσβης είχε απειλήσει ότι θα ασκήσει βέτο, καθώς είναι αντίθετος στον ορισμό χρονοδιαγράμματος, ενώ  η ιρακινή κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι προσπαθούν να επιβάλουν ένα επιβλαβές για τη χώρα χρονοδιάγραμμα.

Ο μόνος τρόπος να ακυρωθεί στην πράξη το αναμενόμενο βέτο του Αμερικανού προέδρου είναι να συγκεντρώσουν οι Δημοκρατικοί ευρύτατη πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Βουλής, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των NBC News/Wall Street Journal που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τετάρτη, μόλις το 22% των Αμερικανών θεωρούν ότι η χώρα κινείται στην σωστή κατεύθυνση στο θέμα του Ιράκ, ενώ το 66% θεωρούν ότι ακολουθεί λάθος κατεύθυνση.

Εξάλλου, μόλις το 12% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάσταση στο Ιράκ βελτιώθηκε, ενώ 56% των πολιτών συμφωνεί με την προσπάθεια των Δημοκρατικών να ορισθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ από το Ιράκ.
Πηγή: skai.gr