Κλείσιμο

Χρηματοδότηση για να σωθούν ζωές ζητά ο Ανάν

Δραματική έκκληση στις πλούσιες χώρες απηύθυνε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν για να χορηγήσουν τρία δισεκατομμύρια δολάρια το 2004, προκειμένου να σωθούν 45 εκατομμύρια ζωές σε 21 χώρες.
«Περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι δίνουν αγώνα για να επιζήσουν των πολέμων, των συγκρούσεων και των φυσικών καταστροφών. Ξέρω ότι οι πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο γνωρίζουν ότι έχουν ευθύνη να βοηθήσουν τον κόσμο που ζει στην ανέχεια. Ένας κόσμος μέσα στον οποίο εκατομμύρια ζουν ακόμη σε συνθήκες απόγνωσης, εν τω μέσω μιας ολοένα αυξανόμενης παγκόσμιας ευημερίας, δεν θα είναι ένας κόσμος σε ειρήνη» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Απευθύνοντας την έκκληση για βοήθεια από την έδρα του ΟΗΕ, ο Κόφι Αναν επανέλαβε ότι από τα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητήθηκαν για το 2003, καλύφθηκε μόνο το 66% του ποσού αυτού. Η έκκληση για οικονομική βοήθεια που απευθύνει κάθε χρόνο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έχει στόχο τη χρηματοδότηση διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ τους και των υπηρεσιών ανθρωπιστικού χαρακτήρα των Ηνωμένων Εθνών. Η βοήθεια αυτή δαπανάται στην αγορά τροφίμων, φαρμάκων και κατοικιών.
Οι 21 χώρες για τις οποίες προορίζεται η βοήθεια για το 2004 βρίσκονται κυρίως στη νοτίως της Σαχάρας Αφρική. Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης την Τσετσενία και τις όμορες δημοκρατίες της Ρωσίας, καθώς και το Τατζικιστάν και τη Βόρεια Κορέα.
Πηγή: skai.gr