Χρεοκοπημένη η πολιτική των ΗΠΑ

Σφοδρή επίθεση για την πολιτική των ΗΠΑ στο Ιράκ εξαπολύει στην αυτοβιογραφία του ο αρχηγός των βρετανικών δυνάμεων, κατά την εισβολή στο Ιράκ το 2003, στρατηγός εν αποστρατεία Σερ Μάικ Τζάκσον.

Τα καυστικά σχόλια του Τζάκσον καταδεικνύουν το χάσμα αντιλήψεων μεταξύ της βρετανικής διοίκησης και του Πενταγώνου στη διάρκεια του πολέμου του 2003 στο Ιράκ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, που παραθέτει αποσπάσματα του βιβλίου του Τζάκσον (με τίτλο "Ο Στρατιώτης), ο Βρετανός απόστρατος αξιωματικός χαρακτηρίζει "χρεοκοπημένη διανοητικώς" την πολιτική των ΗΠΑ αποκαλώντας τον τέως υπουργό Άμυνας της Αμερικής Ντόναλντ Ράμσφελντ ως "έναν από τους πλέον υπευθύνους για τη σημερινή κατάσταση".

"Η πολιτική της Αμερικής στο Ιράκ, είναι το αποτέλεσμα μιας κοντόφθαλμης στρατηγικής για την οποία ευθύνεται ο Ντ. Ράσφελντ" τονίζει.

Ο Τζάκσον επικρίνει επίσης έντονα την απόφαση του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να παραδώσει τον έλεγχο της μεταπολεμικής διοίκησης του Ιράκ στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

"Όλος ο σχεδιασμός που είχε γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών πήγε χαμένος", σημειώνει ο Τζάκσον, χαρακτηρίζοντας παράλληλα "πολύ κοντόφθαλμη" την αμερικανική απόφαση για τη διάλυση του ιρακινού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

"Θα έπρεπε να έχουμε διατηρήσει τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και να τις έχουμε θέσει υπό τη διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων", σημειώνει.

Ο βρετανός στρατηγός εν αποστρατεία επικρίνει επίσης ως "ανεπαρκή" την αμερικανική προσέγγιση για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, επειδή επικεντρώνεται κυρίως στη στρατιωτική ισχύ παρά στην οικοδόμηση ενός έθνους και στη διπλωματία.

Ο Τζάκσον γνωστοποιεί δε τις έντονες αμφιβολίες που είχε ο ίδιος, αλλά και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί του βρετανικού στρατού, για την "κατασκευή από τον Σαντάμ όπλων μαζικής καταστροφής", το λόγο που επικαλέστηκαν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο για την εισβολή στο Ιράκ. "Όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν αδύνατο για το Ιράκ να απειλήσει τη βρετανική ηπειρωτική χώρα", σημειώνει.

Ο Τζάκσον είναι ένας "πολίτης και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του για την πρώην δουλειά του", αντέδρασε σχολιάζοντας το δημοσίευμα εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
Πηγή: skai.gr