Χορός σε φυλακή των Φιλιππίνων

Ένα ασυνήθιστο σύστημα φυσικής άσκησης σε φυλακή των Φιλιππίνων κίνησε το διεθνές ενδιαφέρον χάρη σε βίντεο που παρουσιάσθηκε στην ιστοσελίδα YouTube.

Το βίντεο με χιλιάδες φυλακισμένους που φορούν πορτοκαλί φόρμες ενώ χορεύουν το Thriller του Μάικλ Τζάκσον παρακολουθήθηκε πάνω από 1,3 εκατομμύριο φορές.

Πρόκειται για ιδέα του Μπάιρον Γκαρσία, σύμβουλου της επαρχιακής κυβέρνησης του Σέμπου για θέματα ασφαλείας, με σκοπό να βελτιωθεί η συμπεριφορά των εγκλείστων.

Τα αποτελέσματα φαίνονται εντυπωσιακά, κρίνοντας από το γεγονός ότι δυο πρώην κατάδικοι έχουν ήδη γίνει χορευτές, σε επαγγελματικό επίπεδο.

Για τους 1.600 καταδίκους στο Επαρχιακό Σωφρονιστικό Ίδρυμα της περιοχής, ο χορός είναι υποχρεωτικός—εξαιρούνται μόνον οι ηλικιωμένοι και οι καταβεβλημένοι.

\"Χρησιμοποιώντας τη μουσική, μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό\", δήλωσε ο κ. Γκαρσία στη ιστοσελίδα του BBC.

\"Οι κατάδικοι πρέπει να μετρούν, να απομνημονεύουν βήματα και να ακολουθούν το ρυθμό της μουσικής. Κάποιοι μου λένε ότι έδιωξα από το μυαλό τους την εκδίκηση, τις ανόητες σκέψεις, τα σχέδια για απόδραση και την επιθυμία να γίνουν μέλη συμμοριών\".

Μεταξύ των επιτυχιών που χορεύουν οι κρατούμενοι περιλαμβάνονται το Another Brick in the Wall των Πινκ Φλόιντ, αλλά και επιτυχίες των Βίλατζ Πιπλ, όπως το YMCA.

Ο κ. Γκαρσία εξεπλάγη με τη διεθνή επιτυχία των βίντεο, τα οποία κοινοποίησε μόνο για να ενημερώσει άλλους εργαζομένους στο σωφρονιστικό σύστημα σχετικά με τη δουλειά του.

\"Πλέον τα βίντεο αποτελούν πηγή υπερηφάνειας για τους καταδίκους\", δηλώνει. \"Χαίρονται για το ενδιαφέρον, μιλούν διαρκώς γι’ αυτό και ρωτούν πόσοι έχουν παρακολουθήσει το βίντεο στο YouTube\".
Πηγή: Πηγή: BBC (Επιμέλεια: Νίκος Σταμπάκης)