Χωρίς νερό και τροφή...

Χωρίς νερό και τροφή παραμένουν, για δεύτερη ημέρα, οι 300 και πλέον όμηροι μέσα στο σχολικό συγκρότημα της πόλης Μπεσλάν στη βόρεια Οσετία, του ρωσικού νότου.
Οι ένοπλοι - οι οποίοι εξακολουθούν να απαγορεύουν τη διανομή τροφίμων μέσα στο σχολικό συγκρότημα - απελευθέρωσαν σήμερα περίπου 26 ανθρώπους, ενώ οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων παραμένουν άκαρπες.
Το απόγευμα, σε μία επίδειξη δύναμης, οι άγνωστοι δράστες ανατίναξαν δύο αυτοκίνητα στο πίσω μέρος του κτιρίου, προκαλώντας πανικό στους συγγενείς των ομήρων, που παραμένουν στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
Μέχρι στιγμής από τις ανταλλαγές πυροβολισμών έχουν χάσει τη ζωή τους 12 άτομα.
Μεταξύ των ομήρων φέρεται ότι βρίσκεται ένας Έλληνας ομογενής, ο οποίος ήταν δάσκαλος στο συγκεκριμένο σχολείο. Πρόκειται για τον 74χρονο Γιώργο Κανίδη, τα ίχνη του οποίου αναζητούνται από χθες. Για το λόγο αυτό εκπρόσωπος των ελληνικών προξενικών αρχών, από το Νοβοροσίσκ, μεταβαίνει στην πόλη Μπεσλάν για τη διερεύνηση του θέματος.
Την ίδια στιγμή, το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις στη μητέρα 11χρονης μαθήτριας, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των ομήρων. Η μητέρα της μαθήτριας, Αννα Τόντροβα ζει στην Ελλάδα και επικοινωνεί με τον αδελφό της, που είναι αστυνομικός. Όπως μεταδίδει επίσης το CNN-Turk στο σχολείο βρίσκονται και τρεις Τούρκοι υπήκοοι.
Ο Ρώσος πρόεδρος σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την απελευθέρωση όλων των ομήρων ενώ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών υπογράμμισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων χωρίς να γίνει χρήση βίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα και αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα μεταβεί στην Ελλάδα.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η ασφάλεια των ομήρων που κρατούνται για δεύτερη ημέρα από ενόπλους σε σχολείο στη νότια Ρωσία, έχει την ύψιστη σημασία. «Ο κύριος στόχος μας είναι να σώσουμε τη ζωή και να προστατέψουμε την υγεία όλων αυτών που έγιναν όμηροι», δήλωσε ο Πούτιν σε σχόλια που έκανε στην τηλεόραση από το Κρεμλίνο στη διάρκεια συνάντησής του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας που επισκέπτεται τη Ρωσία.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε τη σύλληψη των ομήρων «φρικτή επειδή μεταξύ των ομήρων υπάρχουν παιδιά» και επειδή πιθανόν να αναστατώσει την ευαίσθητη ισορροπία των θρησκευτικών και εθνικών ομάδων στην περιοχή του Καυκάσου. Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι οι ενέργειες αυτές στρέφονται «όχι μόνον εναντίον των ρώσων πολιτών, αλλά εναντίον ολόκληρης της Ρωσίας».
>Όχι βία
Ορισμένα από τα παιδιά και ο διευθυντής του σχολείου που κρατούνται όμηροι κατόρθωσαν να μιλήσουν τηλεφωνικά από το σχολείο και δήλωσαν ότι η κατάστασή τους είναι «ανεκτή», όπως είπε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Βόρειας Οσετίας.
Οι ρωσικές αρχές απέκλεισαν προς το παρόν τη χρήση βίας για τον τερματισμό της κρίσης. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Ο πυρήνας διαχείρισης της κρίσης προσπαθεί να βρει ένα πεδίο συνεννόησης. Το σημαντικό είναι μην χαθεί η επαφή με τους τρομοκράτες», δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να διευκρινίσει το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων. Αργά το βράδυ της Τετάρτης έφτασε στην πόλη όπου εξελίσσεται η ομηρία και ο γιατρός Λεονίντ Ροσάλ, τη μεσολάβηση του οποίου ζήτησαν οι ίδιοι οι δράστες. Ο Ροσάλ ήταν ο άνθρωπος που είχε παρέμβει όταν Τσετσένοι αυτονομιστές κρατούσαν ομήρους σε θέατρο της Μόσχας, τον Οκτώβριο του 2002.
>Δεσμοί με την Αλ Κάϊντα
Η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι συνεργάτης της είχε τηλεφωνική επικοινωνία με έναν άνδρα που βρίσκεται μέσα στο σχολείο και ο οποίος δήλωσε ότι ανήκει στην «Δεύτερη Ομάδα των Ριγιάντους Σαλαχίν Σαχίντι», η οποία έχει διασυνδέσεις με τον Μπασάγεφ. Η οργάνωση αυτή φέρεται να διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα και οι ΗΠΑ την έχουν περιλάβει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων με την ονομασία «Τάγμα Αναγνώρισης και Σαμποτάζ των Τσετσένων Μαρτύρων Ριγιάντους-Σαλαχίν».
>Καταδίκη
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε «με τον εντονότερο τρόπο» την ομηρία εκατοντάδων παιδιών. Σε έκτακτη συνεδρίασή του, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, το 15 μελες Συμβούλιο ζήτησε «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων της τρομοκρατικής επίθεσης», ενώ καλούνται όλες οι χώρες να συνεργαστούν με τις ρωσικές αρχές προκειμένου να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης «οι δράστες, οι οργανωτές και οι υποστηρικτές αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών». «Οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια είναι εγκληματική και αδικαιολόγητη, ανεξάρτητα από το κίνητρο, το πότε και από ποιον διαπράχθηκε», προστίθεται στο κείμενο.
Το αίτημα, πάντως, της Ρωσίας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν πρωτόγνωρο, δεδομένου ότι η Μόσχα εμμένει εδώ και πολλά χρόνια στην άποψη ότι ο πόλεμος στην Τσετσενία είναι εσωτερικό πρόβλημα που θα λύσει μόνη της.
Πηγή: skai.gr