Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθησαν διαδηλωτές την ώρα που προσπαθούσαν να φύγουν από το Πολυτεχνείο

Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν την ώρα που προσπαθούσαν να βγουν από τον χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής στο Χονγκ Κονγκ, η οποία παραμένει περικυκλωμένη από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Περίπου στις 13:45 τοπική ώρα (07:45 ώρα Ελλάδας) μια ομάδα 100 ατόμων προσπάθησε να φύγει από το Πολυτεχνείο όμως ήρθε αντιμέτωπη με δακρυγόνα και σφαίρες με πλαστική επικάλυψη. Κάποιοι συνελήφθησαν, την ώρα που άλλοι παραπατούσαν στα οδοφράγματα καθώς οι αστυνομικοί τους στόχευαν με τα όπλα τους και τους χτυπούσαν.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά που διαδηλωτές προσπάθησαν να φύγουν από τον χώρο του πανεπιστημίου μετά τη βίαιη αντιπαράθεση με την αστυνομία στη διάρκεια της νύκτας.

«Η αστυνομία ίσως να μην εισβάλει στον χώρο του πανεπιστημίου όμως φαίνεται ότι προσπαθεί να συλλάβει ανθρώπους την ώρα που προσπαθούν να ξεφύγουν», δήλωσε ο βουλευτής Χούι Τσι- φουνγκ μιλώντας στο Reuters.

Ένας διαδηλωτής που βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Πολυτεχνείο και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του δήλωσε στο BBC ότι 300 με 500 άνθρωποι παραμένουν στον χώρο του πανεπιστημίου.

Μέλη των δυνάμεων της τάξης είχαν επισημάνει νωρίτερα ότι οι διαδηλωτές μπορούν να φύγουν από το Πολυτεχνείο μέσω μιας άλλης εξόδου, της γέφυρας Τσέονγκ Ουάν, και τους κάλεσαν να αφήσουν τα όπλα τους και να βγάλουν τις μάσκες.

Όμως ο βουλευτής Τεντ Χούι που βρίσκεται στο Πολυτεχνείο επεσήμανε ότι η γέφυρα έχει κλείσει και ότι δεν είναι δυνατό να φύγει κάποιος από εκεί.

Από την πλευρά του ο διοικητής της αστυνομίας Κουόκ Κα-τσουέν τόνισε ότι αναζητείται ένας ειρηνικός τρόπος να επιλυθεί η αντιπαράθεση.

«Αν οι μασκοφόροι ταραξίες παραδώσουν τα όπλα τους (…) ακολουθήσουν τις εντολές της αστυνομίας και αναλάβουν τις παράνομες ευθύνες τους, η αστυνομία δεν έχει λόγο να κάνει χρήση βίας», εξήγησε.

Ωστόσο η αστυνομία έχει διευκρινίσει ότι όποιος παραδοθεί, θα συλληφθεί για την πρόκληση ταραχών, ένα αδίκημα που τιμωρείται με έως και 10 χρόνια κάθειρξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ