Χονγκ Κονγκ: Οργή για αεροπορική που αναγκάζει γυναίκες να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης πριν επιβιβαστούν

Συγγνώμη αναγκάστηκε να ζητήσει μια αεροπορική εταιρεία με βάση στο Χονγκ Κονγκ μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι ανάγκασε μια επιβάτιδα να υποβληθεί σε τεστ εγκυμοσύνης προκειμένου να αποδείξει ότι δεν είναι έγκυος πριν επιβιβαστεί σε πτήση της.

Ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους Hong Kong Express δέχτηκε δριμεία κριτική μετά την καταγγελία της 25χρονης επιβάτιδας από την Ιαπωνία η οποία πριν πετάξει από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ για το νησί Σαϊπάν των Ηνωμένων Πολιτειών στον δυτικό Ειρηνικό έπρεπε να υποβληθεί σε μια «fit to fly» αξιολόγηση, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε και την υποχρέωση να υποβληθεί σε τεστ εγκυμοσύνης.

Μιλώντας στη Wall Street Journal, η 25χρονη χαρακτήρισε «εξευτελιστική και απογοητευτική» την εμπειρία της, προσθέτοντας ότι της διεμήνυσε ότι το τεστ ήταν απαραίτητο για γυναίκες που «παρατηρούνται να έχουν σωματότυπο που παραπέμπει σε εγκυμονούσα».

Σύμφωνα με την αναφορά, προσωπικό του αερομεταφορέα συνόδεψε την γυναίκα σε τουαλέτα του αεροδρομίου όπου της έδωσε το τεστ εγκυμοσύνης, απαγορεύοντάς της να επιβιβαστεί προτού αυτό βγει αρνητικό.

«Επιθυμούμε να ζητήσουμε συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε» είπε αργότερα ο αερομεταφορές σε δήλωσή του στο CNNi, προσθέτοντας ότι η εταιρεία βρισκόταν υπό πίεση από τις αρχές του Σαϊπάν να υποβάλει ελέγχους στους επιβάτες.

«Πήραμε πρωτοβουλίες στις πτήσεις προς Σαϊπάν από τον Φεβρουάριο του 2019 προκειμένου να συνδράμουμε στην εξασφάλιση ότι εφαρμόζονται οι αμερικανικοί νόμοι περί μετανάστευσης», προστίθεται στη δήλωση, ενώ τονίζεται ότι οι πρακτικές της εταιρείας επανεξετάζονται.

Τουρισμός γεννήσεων 

Η νήσος Σαϊπάν, το μεγαλύτερο νησί της Κοινοπολιτείας των Βορείων Μαριανών, θεωρείται ως ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για «τουρισμού γεννήσεων», μια πρακτική που εξασφαλίζει ότι παιδιά από μητέρες άλλων εθνικοτήτων που γεννιούνται σε αμερικανικό έδαφος θα πάρουν την αμερικανική υπηκοότητα. 

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ξεχωριστή πολιτική μετανάστευσης που ισχύει εκεί, σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, η οποία επιτρέπει στους πολίτες ορισμένων χωρών, όπως η Κίνα, να επισκέπτονται το νησί χωρίς βίζα, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές των ΗΠΑ είναι απαραίτητη η θεώρηση εισόδου.

Τα τελευταία χρόνια, αυτό το είδος τουρισμού είναι τόσο διαδεδομένο στην κοινοπολιτεία, που τα παιδιά τουριστών που γεννιούνται εκεί είναι περισσότερα από εκείνα των αυτόχθονων.

Ειδικότερα, το 2018 γεννήθηκαν 582 παιδιά τουριστών στα συγκεκριμένα νησιά, ενώ την ίδια περίοδο γεννήθηκαν 492 παιδιά μόνιμων κατοίκων, αναγκάζοντας τις αρχές της Σαϊπάν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων.

Πηγή: CNN