Κλείσιμο

Χόφμαν σε ΣΚΑΪ: Λαβωμένος έρχεται ο Ερντογάν στη συνάντηση με Μπάιντεν- Πότε αναμένεται νέα κλιμάκωση

Χωρίς εντάσεις εκτιμά ότι θα εξελιχθεί η πρώτη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής του Κέντρου για Αμερικανική Πρόοδο, Μαξ Χόφμαν. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Γιώργο Ευγενίδη σημείωσε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε καμία παραχώρηση για τους S-400, ενώ αντίστοιχη στάση προβλέπει ότι θα ακολουθήσει και η Τουρκία, καθώς ο Ερντογάν είναι σε ευάλωτη θέση λόγω των ανοιχτών μετώπων που έχει τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό. 

Ο κ. Χόφμαν πρόσθεσε ότι αν δε η Άγκυρα ενεργοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών θα αυξηθεί, ενώ αν αγοράσει μια δεύτερη συστοιχία, αυτό θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις από την πλευρά της Ουάσιγκτον. 

Επιπλέον, επισήμανε ότι ο Μπάιντεν θα επαναλάβει στον Ερντογάν τη θέση των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν αποκλείεται του χρόνου θα κλιμακώσει εκ νέου την κατάσταση ενόψει της προεκλογικής του καμπάνιας. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Χόφμαν στον Γιώργο Ευγενίδη: 

Πόσο δύσκολη περιμένεις ότι θα είναι η συνάντηση των Προέδρων Μπάιντεν και Ερντογάν;

Μαξ Χόφμαν: Παρά το ευρύ φάσμα βαθέων διαφωνιών μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, δεν περιμένω αυτή την πρώτη προεδρική συνάντηση να έχει ιδιαίτερες εντάσεις. Νομίζω ότι υπάρχει μια επιθυμία στην τουρκική πλευρά να γυρίσει η σελίδα με τις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν προσέρχεται σε αυτή τη συνάντηση βαθιά λαβωμένος στο μέτωπο της οικονομίας, αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Και από την πλευρά Μπάιντεν υπάρχει η διάθεση να διαχειριστούν την κατάσταση με την Τουρκία. Σε καμία περίπτωση με παραχωρήσεις, αλλά μια προσπάθεια για συνεργασία στα πεδία που υπάρχει σύγκλιση και να γίνει μια διαχείριση των εντάσεων στα πεδία που υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών. 

Ένα θέμα-κλειδί είναι οι S-400 και ο πρόεδρος Ερντογάν διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται η Τουρκία να υποχωρήσει σε κανένα μέτωπο. Συνεπώς, θα πρέπει να αναμένονται κάποιες αμερικανικές παραχωρήσεις;

Μαξ Χόφμαν: Δεν περιμένω καμία παραχώρηση από τις ΗΠΑ για τους S-400. Η θέση της διακυβέρνησης Μπάιντεν είναι σαφής και το Κογκρέσο έχει περάσει έναν νόμο που δένει τα χέρια του Προέδρου σε κάθε περίπτωση. Συνεπώς, ο νόμος αναφέρει ότι οι κυρώσεις θα παραμένουν όσο η Τουρκία κατέχει το αντιπυραυλικό σύστημα. Έχουν συζητηθεί μια σειρά συμβιβασμών και υπάρχουν φήμες για παρασκηνιακούς συμβιβασμούς. Αλλά νομίζω ότι η Τουρκία έχει κάνει την επιλογή της, ο Ερντογάν θα το έβρισκε πολιτικά εξαιρετικά δύσκολο να υποχωρήσει. Είναι ευάλωτος στη Συρία ως προς τη Ρωσία και οικονομικά και δεν πιστεύω ότι θα δούμε κάποια εξέλιξη σε αυτό το ζήτημα. 

Παρόλα αυτά, χωρίς σύγκλιση στο μέτωπο των S-400, πώς μπορεί να υπάρξει μια βελτίωση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις;

Μαξ Χόφμαν: Αν ενεργοποιήσουν το σύστημα, αυτό θα αυξήσει την ένταση και αν αγοράσουν μια δεύτερη συστοιχία, αυτό θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις. Αλλά νομίζω ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν πως με την έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και με την επιβολή κυρώσεων, έχει δοθεί μια απάντηση στην Τουρκία. Εκτιμώ, δε, ότι αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι η "νέα κανονικότητα" στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το γεγονός είναι ότι ο Ερντογάν έχει ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία και δεν βλέπει την Τουρκία ως μέρος της δυτικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, αλλά ως αυθύπαρκτη δύναμη. Και οι ΗΠΑ το αντιλαμβάνονται αυτό και προσπαθούν να διαχειριστούν μια επιθετική περιφερειακή δύναμη που τυχαίνει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που φέρνει μια σειρά προκλήσεων ιδίως ως προς τη Ρωσία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι μέρος της συνάντησης;

Μαξ Χόφμαν: Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για 30 λεπτά και με την παράλληλη μετάφραση θα είναι μια γεμάτη συζήτηση, καθώς πρέπει να συζητήσουν για τη Συρία, τους S-400, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Περιμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα αναφέρει το θέμα και θα επαναλάβει την αμερικανική θέση για καταλαγή των εντάσεων και να δει την αποκλιμάκωση εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. Είναι πιθανό ο Ερντογάν να ανταποκριθεί προς το παρόν, αλλά είναι πιθανό να κλιμακώσει εκ νέου την κατάσταση πριν την καμπάνια επανεκλογής του, τον επόμενο χρόνο. Για τώρα, όμως, θέλει να κρατήσει τα πράγματα σε μια ισορροπία για να προστατεύσει την τουρκική οικονομία που έχει πληγεί. 
 

Πηγή: skai.gr