Χιλή: Πάνω από 30.000 οι νεκροί από COVID-19

Η Χιλή ξεπέρασε χθες Δευτέρα το όριο των 30.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Κάνοντας λόγο περί «μεγάλης αύξησης» του αριθμού των ασθενών που υποκύπτουν τις τελευταίες ημέρες, ο υπουργός Υγείας της χώρας Ενρίκε Πάρις διευκρίνισε ότι τις προηγούμενες ώρες διαπιστώθηκαν άλλοι 121 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να φθάνει τους 30.058.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας κατέγραψαν ακόμη 6.958 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φθάνει τους 1.434.884.

Η υφυπουργός Υγείας Πάουλα Ντάσα ενημέρωσε πως το κλείσιμο των συνόρων της Χιλής παρατείνεται ως την 30ή Ιουνίου, για να προληφθεί η έλευση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού στη χώρα και να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά. Πρόσθεσε πως 11 δήμοι, ανάμεσά τους δύο στη μητροπολιτική περιοχή του Σαντιάγο, της πρωτεύουσας, θα τεθούν εκ νέου σε lockdown μεθαύριο Πέμπτη.

Η Χιλή βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα κρίση στο σύστημα υγείας: η πληρότητα των ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 95% στα νοσοκομεία της χώρας, αφού την περασμένη εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν ως και πάνω από 8.000 κρούσματα.

Παραμένει αντιμέτωπη με κύμα μολύνσεων παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώνει στην εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι της COVID-19, με πάνω από το 54,5% του πληθυσμού-στόχου να έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου του, κατά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επίσημα δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ