Χιλή: Μείωση μισθού για τον πρόεδρο, τους υπουργούς και τους βουλευτές

Εγκρίθηκε σήμερα στη Χιλή νόμος που προβλέπει τη μείωση των μισθολογικών απολαβών του προέδρου, των υπουργών και των βουλευτών, στο πλαίσιο μιας εσπευσμένης νομοθετικής διαδικασίας λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

«Ζούμε δύσκολες στιγμές και γνωρίζω πως πολλές οικογένειες στη Χιλή βιώνουν μια περίπλοκη κατάσταση. Μας φαίνεται δίκαιο και αναγκαίο να μειώσουμε τα υψηλότερα εισοδήματα της κρατικής διοίκησης προκειμένου να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε μια σημαντικότερη βοήθεια προς τη μεσαία τάξη και τους πολίτες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο συντηρητικός πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινιέρα.

Ο νόμος βρισκόταν υπό διαβούλευση στο κοινοβούλιο εδώ και έξι χρόνια, όμως η πανδημία επιτάχυνε την επικύρωσή του. Η Χιλή, με πληθυσμό 18 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει 73.997 κρούσματα και 761 θανάτους από την 3η Μαρτίου και την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Covid-19.

Πριν από μία εβδομάδα, κάτοικοι στην πρωτεύουσα Σαντιάγο αψήφησαν τα μέτρα καθολικής καραντίνας για να διαδηλώσουν και να ζητήσουν επισιτιστική βοήθεια, την ώρα που η επιδημία είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας και της πείνας στις φτωχότερες συνοικίες.

Ο νόμος προβλέπει τη σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής που θα καθορίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους μισθούς των υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και των συμβούλων τους, «σύμφωνα με τεχνικά και αντικειμενικά κριτήρια και (κριτήρια) λιτότητας», διευκρίνισε ο Χιλιανός πρόεδρος.

Η πρόταση νόμου για τη μείωση των μισθών των κοινοβουλευτικών στη Χιλή κατατέθηκε το 2014 ενώπιον του κοινοβουλίου από βουλευτές της ριζοσπαστικής αριστεράς, που πρότειναν μείωση ύψους 50%.

Οι μισθολογικές απολαβές των κοινοβουλευτικών στη Χιλή είναι μεταξύ των υψηλότερων παγκοσμίως, με μεικτό μισθό ύψους 11.500 δολαρίων (9.600 ευρώ). Ο κατώτατος μισθός στη Χιλή ανέρχεται σε περίπου 350 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: χιλή