Κλείσιμο

Χιλή: Η Βουλή οριστικοποίησε την αναβολή ψηφοφορίας για την ανάδειξη Συντακτικής Συνέλευσης

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των αντιπροσώπων στη Συντακτική Συνέλευση που θα καταρτίσει το νέο Σύνταγμα της Χιλής θα αναβληθεί για περίπου έναν μήνα εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ορίζει σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε χθες Τρίτη από τη Βουλή
, μία ημέρα μετά την ψήφισή του από τη Γερουσία.

Το κείμενο που εγκρίθηκε προβλέπει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τη 15η και τη 16η Μαΐου και αναστέλλει την προεκλογική εκστρατεία μέχρι την 28η Απριλίου. Κανονικά, η διαδικασία θα διεξαγόταν το προσεχές Σαββατοκύριακο (10η και 11η Απριλίου).

Παρά την επιτυχημένη εκστρατεία εμβολιασμού (έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι), οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό αυξάνονται ραγδαία το τελευταίο διάστημα. Μόνο τον Μάρτιο, προσβλήθηκαν πάνω από 170.000 άνθρωποι. Επρόκειτο για ρεκόρ σε μηνιαία βάση από την εκδήλωση της πανδημίας.

Συνολικά, στη Χιλή έχουν καταγραφεί 1.037.780 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 23.734 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 (5.164 και 57 τις προηγούμενες ώρες), κατά τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Με τον δείκτη πληρότητας των κλινών ΜΕΘ γύρω στο 95%, οι αρχές έθεσε σε καραντίνα 16 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το 90% του πληθυσμού.

Την 25η Οκτωβρίου 2020 οι πολίτες της Χιλής τάχθηκαν σε δημοψήφισμα (79%) υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το τρέχον κείμενο του θεμελιώδους νόμου του κράτους, που ανάγεται στο 1980, αποτελεί κληρονομιά της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Πέρα από τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης, οι Χιλιανοί θα εκλέξουν επίσης τον επόμενο μήνα τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ