«Χάσιμο χρόνου» οι μέχρι τώρα προσπάθειες. Μόνη λύση τα δύο κράτη, λέει ο Τατάρ στην Express

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Τη θέση ότι το σχέδιο περί δύο κρατών στην Κύπρο που προτίθεται να καταθέσει στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης είναι η μόνη επιλογή, διατυπώνει σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Sunday Express o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

«Δε θέλουμε να χάνουμε χρόνο άλλο πια. Όλα αυτά τα χρόνια χάναμε πολύτιμο χρόνο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τατάρ. «Είναι τα δεδομένα επί του εδάφους. Αυτό που έχουμε για την ώρα είναι ειρηνική συνύπαρξη με δύο γειτνιάζοντα κράτη. Διαφορετικοί λαοί, διαφορετική γλώσσα, διαφορετική ιστορία, διαφορετική κουλτούρα», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι με τόσες «πικρές» εμπειρίες «δεν υπάρχει ελπίδα για μια ομοσπονδιακή σχέση στο μέλλον».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δηλώνει λοιπόν ότι «απαιτούμε να αναγνωριστεί το κράτος μας», κάτι που περιγράφει ως εξέλιξη αμοιβαία επωφελή για όλες τις πλευρές.

Κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι χρονοτριβούσε μέχρι τώρα ελπίζοντας σε αλλαγή των τουρκικών προτεραιοτήτων, αλλά αντιθέτως, λέει ο ίδιος, με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων το νησί έχει γίνει «ακόμα πιο πολύτιμο».

Ως εκ τούτου, «η Τουρκία ποτέ δε θα εγκαταλείψει ή θα αλλάξει γνώμη - θα συνεχίσει, πιθανότατα όλο και περισσότερο, να υποστηρίζει τους Τουρκοκύπριους».

Ο κ. Τατάρ λέει επίσης ότι είχε «θετικές συνομιλίες» με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ και την Υφυπουργό Ευρώπης Γουέντι Μόρτον, σχολιάζοντας ότι η βρετανική αίσθηση δικαίου μπορεί να ωθήσει σε λύση του Κυπριακού.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως πηγές του Γουάιτχολ, δηλαδή του ευρύτερου κυβερνητικού μηχανισμού, είπαν στην Express ότι η Βρετανοί υπουργοί εξετάζουν την επίσημη αναγνώριση της «Βόρειας Κύπρου» ως ανεξάρτητη χώρα. Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο έχουν επανειλημμένως διαβεβαιώσει, δημοσίως και κατ' ιδίαν, ότι η βρετανική θέση στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει.

Σημειώνεται ότι τόσο ο κ. Ράαμπ, όσο και η κα Μόρτον και άλλοι αξιωματούχοι του Foreign Office έχουν καλέσει τους συμμετέχοντες στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού και ευελιξία.