Χάος στη Σομαλία

Στο χάος βυθίζεται η Σομαλία και ο πληθυσμός του Μογκαντίσου ωθείται σε μια αδιάκοπη έξοδο από την πρωτεύουσα της χώρας για να γλιτώσει από τις σφοδρές μάχες μεταξύ των συμμαχικών σομαλοαιθιοπικών στρατευμάτων και των ανταρτών των Ισλαμικών Δικαστηρίων, ανακοίνωσαν από τη Γενεύη οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

Τουλάχιστον 321.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Μογκαντίσου από τις αρχές Φεβρουαρίου λόγω των μαχών και η έξοδος συνεχίζεται, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) Τζένιφερ Παγκόνις.

Ένα συνεχές κύμα ανθρώπων περνάει από το δρόμο ανάμεσα στο Μογκαντίσου και το Αφγκοόγε, που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, ενώ το χάος αυξάνεται, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Τα πλήθη, πεινασμένα και οργισμένα, είναι όλο και πιο δύσκολο να ελεγχθούν και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη τη διανομή της βοήθειας, σχολίασε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή του Αφγκοόγε.

Είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσουμε την κατάσταση και να δρομολογήσουμε τη βοήθεια επειδή δεν υπάρχει ασφάλεια και πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της UNICEF Βερονίκ Ταβό, εκφράζοντας βαθειά ανησυχία για την κατάσταση.

Παρά τις προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων για να διανεμηθούν τέντες, στρώματα και κλινοσκεπάσματα τα δέντρα παραμένουν το μόνο καταφύγιο που έχουν hspace=4στη διάθεσή τους πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, σημειώνει η HCR.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι προσέφερε νοσηλεία σε 300 ανθρώπους που τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο και ότι οι υπάλληλοί της στην περιοχή χορηγούν πόσιμο νερό σε 50.000 που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και άλλου είδους βοήθεια σε 115.000 ανθρώπους.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ανησυχούν επίσης για τον κίνδυνο να ξεσπάσει χολέρα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΥ), 12.429 κρούσματα οξείας διάρροιας, μεταξύ των οποίων 414 θανάσιμα, έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς.

Το αιθιοπικό πυροβολικό και άρματα μάχης βομβάρδισαν εκ νέου θέσεις ανταρτών στο Μογκαντίσου κατά την 7η διαδοχική ημέρα των φονικών μαχών ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, τα οποία αγνόησαν την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για παύση των εχθροπραξιών.

Στις πρόσφατες μάχες τουλάχιστον 256 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ στη δημοσιότητα σομαλική οργάνωση υπέρασπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σήμερα ότι επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε σε αιθιοπική στρατιωτική βάση κοντά στο Μογκαντίσου.

Ακόμη δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν απώλειες, όμως σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα δεν φαίνεται να προκλήθηκε μεγάλη ζημιά, καθώς εκείνη την ώρα οι περισσότεροι αιθίοπες στρατιώτες βρισκόντουσαν μέσα σε κτίριο της βάσης.
Πηγή: skai.gr