Χανς Γκερτ Πέτερινγκ: «Να υπάρξει συμβιβασμός στη λήψη αποφάσεων στη νέα Ευρώπη»

Για τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και το ευρωπαϊκό Σύνταγμα
«Πιστεύω ότι στην πολιτική πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι και να προσπαθούμε μέχρι το τέλος να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση για οποιοδήποτε ζήτημα. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ακόμα και λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε να πετύχουμε έστω και ένα συμβιβαστικό αποτέλεσμα;».
Για τις αντιδράσεις των μικρότερων χωρών στο ζήτημα του τρόπου λήψης των αποφάσεων στη νέα Ευρώπη
«Οι φόβοι των μικρότερων χωρών, ότι δηλαδή δε θα μπορούν να επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων με το σύστημα της διπλής πλειοψηφίας, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής εκφράζονται δύο ακραίες απόψεις. Για παράδειγμα, η Πολωνία λέει ή θα ισχύσει η συνθήκη της Νίκαιας - που κάνει λόγο για ομοφωνία - ή εμείς δεν το αποδεχόμαστε. Από την άλλη πλευρά, η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη διπλή πλειοψηφία. Σε γενικές γραμμές το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αποδέχεται τις θέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των ακραίων αυτών απόψεων».
Για τη διαφωνία ορισμένων κρατών σχετικά με την αναφορά ή μη της χριστιανικής θρησκείας στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος
«Το δικό μας πολιτικό σχήμα, οι χριστιανοδημοκράτες, που έχει και την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, τάσσεται υπέρ της αναφοράς της χριστιανικής θρησκείας στο κείμενο. Έχουμε ταχθεί ομόφωνα υπέρ αυτής της πρότασης γιατί πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή χριστιανική κληρονομιά».
Ερωτηθείς αν κινδυνεύουν να αποκλειστούν οι υπόλοιπες θρησκείες
«Δε θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν, αλλά εάν ανατρέξουμε στην ιστορία της Ευρώπης θα δούμε ότι η χριστιανική θρησκεία είναι μέρος της παράδοσης μας και δε μπορούμε να την αποκλείσουμε. Το να υπάρξει μία απλή αναφορά στην ιστορία, είναι δίκαιο και αντικειμενικό. Για αυτό και πρέπει η διατύπωση της αναφοράς αυτής να γίνει πολύ προσεκτικά, ώστε να μην προσβάλλει κανένα. Με καλή θέληση η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει αποδεκτή από όλους μας».
Πηγή: skai.gr