Χαμηλώνει τους τόνους ο Ερντογάν

Χαμηλώνει τους τόνους ο Ερντογάν
Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές λόγω της -προεξοφλούμενης- στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας στο βόρειο Ιράκ φαίνεται ότι προκάλεσε τη μερική αναδίπλωση του τούρκου πρωθυπουργού.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η εξασφάλιση άδειας από το τουρκικό κοινοβούλιο για διασυνοριακές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ δεν σημαίνει αυτομάτως ότι επίκειται και η πραγματοποίηση μιας τέτοιας στρατιωτικής επιχείρησης.

"Ειλικρινά εύχομαι αυτή η απόφαση να μην εφαρμοσθεί ποτέ. Η ψήφισή της δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει αμέσως μετά μια διασυνοριακή επιχείρηση", δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τη Δευτέρα από το τουρκικό κοινοβούλιο άδεια για διασυνοριακές επιχειρήσεις στο έδαφος του βορείου Ιράκ εναντίον βάσεων του PKK, οι οποίες χρησιμεύουν ως ορμητήρια για επιθέσεις των κούρδων ανταρτών εναντίον τουρκικών στόχων. Η είδηση προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές, με το πετρέλαιο να φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάρεκ αλ Χασέμι επισκέπτεται την Τρίτη την Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Πάντως, η ιρακινή κυβέρνηση κάλεσε ήδη την τουρκική κυβέρνηση να ξεκινήσουν επείγουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών "και να μην επιτρέψουν να τις κατευθύνουν οι κακόβουλες προθέσεις του PKK", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Άλι Νταμπάγ, εκπροσώπου του πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι.

Το αυτονομιστικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) μάχεται από το 1984 εναντίον της τουρκικής εξουσίας και, σύμφωνα με την Άγκυρα, οι Κούρδοι του Ιράκ το εφοδιάζουν με όπλα και εκρηκτικά.
Πηγή: skai.gr