Κλείσιμο

Χ. Κλίντον: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ασφάλεια του Ισραήλ

"Την απαρέγκλιτη και διαρκή υποστήριξη" της Ουάσινγκτον προς το Ισραήλ και την ασφάλειά του επαναδιατύπωσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον,  μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής της με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.

"Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να υπογραμμίζουν πάντοτε την απαρέγκλιτη και διαρκή υποστήριξή τους προς το κράτος του Ισραήλ" και "την ακατάλυτη δέσμευσή τους ως προς την ασφάλεια του Ισραήλ", δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία πραγματοποιεί την πρώτη της επίσημη επίσκεψη ως υπουργός Εξωτερικών στο Ισραήλ.

"Οι συνεχείς επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ πρέπει να σταματήσουν", πρόσθεσε.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κανένα κράτος, περιλαμβανομένου του Ισραήλ, δεν μπορεί να μείνει με σταυρωμένα χέρια όταν ο πληθυσμός του υφίσταται βολές ρουκετών", είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Στο μεταξύ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ισραηλινή ομόλογό της Τζίπι Λίβνι, η κα. Κλίντον τόνισε πως μία "διαρκής κατάπαυση του πυρός" στη Λωρίδα της Γάζας είναι το "πρώτο βήμα" προς την ειρήνη, προσθέτοντας όμως παράλληλα ότι αυτό δεν γίνεται να επιτευχθεί, παρά μόνο εάν η Χαμάς σταματήσει την εκτόξευση ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ.

Η κα Κλίντον εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η λύση των δύο κρατών, ισραηλινού και παλαιστινιακού, ούτως ώστε να τεθεί τέλος στη σύγκρουση, είναι "αναπόφευκτη", και δήλωσε ότι "το να κινηθούμε προς μία λύση που θα προβλέπει δύο κράτη είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ".

Όσον αφορά στο Ιράν, επανέλαβε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία ότι η Ουάσινγκτον πρότεινε στη Ρωσία μία συμφωνία που θα βοηθήσει στην επίτευξη του σκοπού αυτού.
Πηγή: skai.gr