WSJ: Ο διάδοχος Σαλμάν έστειλε μηνύματα στον επόπτη των δολοφόνων Κασόγκι

Ο διάδοχος στον θρόνο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έστειλε τουλάχιστον 11 μηνύματα σε στενό συνεργάτη του ο οποίος επέβλεπε τους δολοφόνους του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» που επικαλείται απόρρητη ανάλυση της CIA.

Τα μηνύματα εστάλησαν λίγες ώρες πριν και μετά την δολοφονία του Κασόγκι. Το περιεχόμενό τους δεν είναι γνωστό, όμως η αποστολή τους καταδεικνύει πως ο πρίγκιπας ήταν τουλάχιστον σε επαφή με πρόσωπο που εμπλέκεται στο έγκλημα παρά την άρνησή του ότι είχε γνώση της υπόθεσης.

Παραλήπτης, σύμφωνα με την CIA, ήταν ο Σαούντ αλ-Καχτάνι, ο οποίος πιστεύεται πως ήταν σε απευθείας επικοινωνία με τον επικεφαλής της 15μελούς ομάδας που εκτέλεσε τον δημοσιογράφο μέσα στο προξενείο του Ριάντ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αλ-Καχτάνι, που έχει απομακρυνθεί από την θέση του μετά την διεθνή κατακραυγή για τον Κασόγκι, συγκαταλέγεται στους 17 Σαουδάραβες στους οποίους έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας φέρεται επίσης να είχε εκμυστηρευτεί σε συνεργάτες του τον περσινό Αύγουστο ότι εφόσον δεν κατορθώσει να πείσει τον αυτοεξόριστο δημοσιογράφο να επιστρέψει στο βασίλειο θα «μπορούσε πιθανώς να τον παρασύρει κάπου εκτός Σαουδικής Αραβίας για διακανονισμούς».

Ο Κασόγκι είχε μεταβεί στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη για να παραλάβει έγγραφα που χρειαζόταν για τον επικείμενο γάμο του με την τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του. Παλαιότερες διαρροές στοιχείων της CIA ανέφεραν πως είχε πειστεί να πάει στο προξενείο από αδελφό του διαδόχου Σαλμάν.

Τον Νοέμβριο η CIA συμπέρανε πως ο πρίγκιπας και de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας κατά πάσα πιθανότητα διέταξε την δολοφονία του Κασόγκι, ο οποίος επέκρινε έντονα τις πολιτικές του βασιλείου στα άρθρα του στην εφημερίδα Washington Post.

Στην ανάλυση που έχει στην διάθεσή της η WSJ, η CIA αναφέρει πως «υπάρχει μεσαία προς μεγάλη πεποίθηση» ότι ο πρίγκιπας Σαλμάν «στόχευσε προσωπικά» τον Κασόγκι, αν και παραδέχεται πως δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτός έδωσε την εντολή.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρεί το Ριάντ σύμμαχο-κλειδί και σημαντικό αγοραστή αμερικανικού πολεμικού υλικού, έχει αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ για τον πρίγκιπα.
Πηγή: skai.gr