Washington Post: Οι ΗΠΑ απείλησαν την ΕΕ με δασμούς στα ΙΧ για να καταγγείλει το Ιράν

Μια εβδομάδα προτού η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία να κατηγορήσουν επισήμως το Ιράν ότι παραβιάζει την πυρηνική συμφωνία του 2015 (JCPOA), η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε μια απειλή που σόκαρε τους Ευρωπαίους. Αν αρνούνταν να καταγγείλουν τη στάση της Τεχεράνης και να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, που προβλέπεται στο κείμενο της JCPOA, οι ΗΠΑ θα επέβαλαν δασμούς ύψους 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, υποστηρίζει η εφημερίδα Washington Post.

Η εφημερίδα επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους που ήταν σε γνώση των συνομιλιών.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να πειθαναγκάσουν τους Ευρωπαίους μέσω των δασμών, μια ενέργεια που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν ότι ισοδυναμεί με «εκβιασμό», συνιστά ένα νέο επίπεδο στη σκληρή τακτική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον απέναντι στους παλαιότερους συμμάχους της, σύμφωνα πάντα με την Washington Post.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει και παλαιότερα την απειλή της επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά οχήματα προκειμένου να πετύχει πιο ευνοϊκούς όρους στην εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την ΕΕ, όχι όμως και για να υπαγορεύσει την εξωτερική πολιτική της.

Είναι ασαφές αν η απειλή αυτή ήταν πράγματι αναγκαία, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι άφηναν να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες ότι σκόπευαν να ενεργοποιήσουν αυτόν τον μηχανισμό που μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν. Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να σωθεί η συμφωνία, όμως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο μηχανισμός αυτός είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να επιβληθούν εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη και μάλιστα πολύ σύντομα, μέσα σε διάστημα 65 ημερών.

«Η απειλή των δασμών είναι μια μαφιόζικη τακτική και συνήθως δεν λειτουργούν έτσι οι σχέσεις μεταξύ συμμάχων», είπε στην εφημερίδα ο Τζέρεμι Σαπίρο, ο διευθυντής ερευνών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Όταν ρωτήθηκε για την απειλή, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος απάντησε: «Ήμασταν ξεκάθαροι ότι η JCPOA ήταν μια φρικτή συμφωνία».

Αξιωματούχοι στη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία είπαν ότι σχεδίαζαν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό, όμως κόντεψαν να υπαναχωρήσουν, λόγω της απειλής του Τραμπ. Και αυτό γιατί θα εμφανίζονταν σαν μαριονέτες, στην περίπτωση που διέρρεε στον Τύπο αυτή η πληροφορία. «Δεν θέλαμε να φανούμε αδύναμοι, για αυτό συμφωνήσαμε να κρατήσουμε κρυφή την ύπαρξη αυτής της απειλής», είπε ένας από αυτούς.

Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που μίλησε και αυτός ανώνυμα, είπε ότι οι Αμερικανοί μετέφεραν την απειλή απευθείας στις κυβερνήσεις στο Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι, αντί να απευθυνθούν στις πρεσβείες των τριών χωρών στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ