Κλείσιμο

Βρυξέλλες: Ανοιγεί ο δρόμος για κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Σε στοχευμένα μέτρα κατά της ’γκυρας για τον περιορισμό της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ κατέληξαν την Παρασκευή οι μόνιμοι εθνικοί αντιπρόσωποι της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Απομένει η επικύρωση του προσχεδίου της δήλωσης από τους υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Η Κυπριακή αντιπροσωπεία πέτυχε την αλλαγή του κειμένου ενισχύοντας την γλώσσα του με αναφορά για στοχευμένα μέτρα. Την Πέμπτη στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου της δήλωσης, αναγραφόταν πως η ΕΕ. είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η ’γκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε, και πέτυχε, να αντικατασταθεί το περιοριστικά με «στοχευμένα» μέτρα.

Τα 28 κράτη μέλη αποφάσισαν και πιο συγκεκριμένα μέτρα, όπως την αναστολή των διαπραγματεύσεων για τη συνολική συμφωνία αερομεταφορών, τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθειας που δίνεται στην Τουρκία για το 2020 αλλά και τον τερματισμό της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι καμία χώρα δεν έφερε αντιρρήσεις στην τελευταία εκδοχή του κειμένου με τα στοχευμένα μέτρα 

Η Τουρκία θα απαντήσει στην περίπτωση που η ΕΕ λάβει μέτρα εναντίον της ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο, απείλησε πάντως το πρωί της Παρασκευής ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Έκανε μάλιστα λόγο για «σαχλή αλληλεγγύη» της ΕΕ προς τη Λευκωσία.