Βρετανός Υπoυργός Μεταφορών: Είναι ακόμα νωρίς για να «κλείσουμε» καλοκαιρινές διακοπές

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς κάλεσε τους Βρετανούς να μην αρχίσουν να κλείνουν διακοπές για αυτό το καλοκαίρι, είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό, καθώς όπως είπε δεν μπορεί να δώσει για την ώρα οριστική απάντηση στο ερώτημα πότε θα επιτραπούν τα ταξίδια αναψυχής.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή είναι παράνομο στη Βρετανία να κάνει κανείς ταξίδι αναψυχής.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι ενθαρρυντικό πως τα κρούσματα κορωνοϊού μειώνονται τόσο λόγω του lockdown όσο και λόγω των εμβολιασμών.

Παρέπεμψε στην παρουσίαση ενός οδικού χάρτη για την έξοδο από το lockdown που έχει προαναγγείλει ότι θα κάνει στις 22 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν αυτός ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει πληροφορίες για πράγματα όπως οι διακοπές», σημείωσε ο κ. Σαπς, λέγοντας ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί και η πρόοδος των εμβολιασμών εκτός Βρετανίας. «Άρα είναι πολύ νωρίς», κατέληξε ο Βρετανός υπουργός.

Ο κ. Σαπς εκτίμησε επίσης ότι στο μέλλον θα υπάρχει ένα διεθνές σύστημα μέσω του οποίου οι χώρες ανά τον κόσμο θα θέλουν να γνωρίζουν αν οι επισκέπτες από το εξωτερικό έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Αν και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την πιθανότητα έκδοσης εγχώριων «διαβατηρίων εμβολιασμού» για είσοδο σε καταστήματα κτλ., αποκάλυψε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε συζητήσεις με το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και με αλλαγές χώρες για τον βέλτιστο τρόπο καθορισμού ενός διεθνούς συστήματος πιστοποίησης εμβολιασμού.

Νωρίτερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) είχε αποκαλύψει πως βρίσκεται σε επαφές με τη βρετανική κυβέρνηση για τη δημιουργία εφαρμογής για έξυπνες συσκευές ώστε να αποδεικνύεται ο εμβολιασμός των επίδοξων ταξιδιωτών. Η εφαρμογή θα δοκιμαστεί από τρεις αεροπορικές εταιρείες.

Η Daily Telegraph αποκάλυψε επίσης ότι δύο εταιρείες στη Βρετανία έχουν προσεγγίσει τη βρετανική κυβέρνηση με εφαρμογές πιστοποίησης εμβολιασμού που βασίζονται στη σάρωση κωδικού Γρήγορης Απόκρισης QR.

Παρά την έκκληση του Βρετανού Υπουργού Μεταφορών προς τους Βρετανούς να μην κλείσουν ακόμα διακοπές, ο διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook δήλωσε πως έχει καταγραφεί μια «μαλακή» κίνηση στις κρατήσεις, τόσο για το φετινό καλοκαίρι όσο και για τον Οκτώβριο, το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι του 2022.

Ως προς τους δημοφιλέστερους προορισμούς, κατονόμασε την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ισπανία.