Βρετανός υπουργός Υγείας: Σύντομα 1 εκατ. κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στους Βρετανούς βουλευτές το βράδυ της Τετάρτης ότι αν και μέχρι στιγμής έχουν ανιχνευθεί 568 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού στη χώρα, ο πραγματικός αριθμός αυτών πιθανώς είναι 20 φορές μεγαλύτερος, δηλαδή περίπου 10.000.

Επικαλούμενος τις αναλύσεις της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας ΗΒ, ο κ. Τζάβιντ είπε ότι τα κρούσματα της πιο μεταδοτικής από τη Δέλτα παραλλαγής διπλασιάζονται κάθε δυόμισι με τρεις ημέρες.

Η τροχιά διασποράς της παραλλαγής, πρόσθεσε ο υπουργός, συνεπάγεται με βάση τους υπολογισμούς της ίδιας υπηρεσίας ότι έως το τέλος του μήνα οι λοιμώξεις της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο «θα μπορούσαν να υπερβούν το 1 εκατομμύριο».

Ο κ. Τζάβιντ μιλούσε παράλληλα με τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που ανακοίνωσε επέκταση των περιοριστικών μέτρων, συγκεκριμένα ευρύτερη χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους από την Παρασκευή, επιστροφή στην τηλεργασία από τη Δευτέρα και επαναφορά πιστοποιητικών εμβολιασμού σε χώρους με μεγάλα πλήθη από την επόμενη Τετάρτη.

Ο κ. Τζόνσον απέρριψε τον ισχυρισμό ότι επίσπευση την ανακοίνωση των μέτρων για να αποσπάσει την προσοχή από την πολιτική κρίση που προκαλούν οι αποκαλύψεις για το περσινό χριστουγεννιάτικο πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω απαγορεύσεων.

Πάντως, οι δύο πρώτες γρήγορες δημοσκοπήσεις για το θέμα δίνουν για πρώτη φορά την πλειοψηφία σε εκείνους που θεωρούν ότι ο κ. Τζόνσον οφείλει να παραιτηθεί (53% και 54% αντίστοιχα).

Πηγή: skai.gr