Βρετανός Υπουργός Υγείας για νέα παραλλαγή: Το ρίσκο μπορεί να είναι μεγάλο για τη δημόσια υγεία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση ανησυχεί ότι η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε σε χώρες της νότιας Αφρικής «ίσως συνιστά σημαντικό ρίσκο για τη δημόσια υγεία», είπε ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ σε έκτακτη δήλωση το μεσημέρι στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Είπε ότι η παραλλαγή Β.1.1925 είναι η μόνη που έχει χαρακτηριστεί ως «πολύ υψηλής προτεραιότητας» από τους επιστήμονες, καθιστώντας την υψηλότερης προτεραιότητας από την παραλλαγή Βήτα.

Επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ίσως είναι πιο μεταδοτική από την επικρατούσα παραλλαγή Δέλτα και πως τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της. Επίσης, είπε ότι ίσως επηρεάζει την αποτελεσματικότητα μίας εκ των βασικών θεραπευτικών αγωγών που χορηγείται κατά του κορωνοϊού στο Ην. Βασίλειο, του φαρμάκου Ronapreve.

Ο Βρετανός υπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία για την ταχεία διασπορά της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, όπου πιστεύεται ότι υπάρχει μεγάλη ανοσία λόγω των πολλών προηγούμενων λοιμώξεων. Όπως αποκάλυψε, τα κρούσματα στη Νότια Αφρική έχουν τετραπλασιαστεί εντός των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Συμπλήρωσε δε ότι τα κρούσματα στην αφρικανική χώρα μάλλον είναι πολλαπλάσια αυτών που έχουν ανιχνευθεί.

Αν και διαβεβαίωσε ότι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτίμησε ότι ήδη το στέλεχος έχει περάσει σε άλλες χώρες.