Βρετανός υπουργός Άμυνας: Η Ρωσία μπορεί να γίνει καρκίνωμα στην Ουκρανία - Διαρκής στήριξη στο Κίεβο

του Θανάση Γκαβού

Την εκτίμηση ότι «έχοντας αποτύχει σε σχεδόν όλες τις επιδιώξεις του», ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ίσως επιδιώξει να γίνει η Ρωσία «καρκίνωμα» εντός της Ουκρανίας, διατάσσοντας τις δυνάμεις του να οχυρωθούν και να περιχαρακώσουν θέσεις όπως έκαναν το 2014 στην Κριμαία, έκανε ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Όπως είπε μιλώντας το πρωί στο Sky News, ο Πούτιν θα μπορούσε να κάνει πολύ δύσκολο για τους Ουκρανούς να διώξουν τους Ρώσους από τη χώρα τους.

Πρόσθεσε ότι για να μη συμβεί αυτό, θα πρέπει η Δύση να βοηθήσει τους Ουκρανούς να διατηρήσουν τη στρατιωτική δυναμική που έχουν αναπτύξει, ώστε να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο ερώτημα αν κατά τη χθεσινή ομιλία της στο Mansion House η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας εννοούσε ότι στόχος είναι η εκδίωξη των Ρώσων ακόμα και από την Κριμαία, όταν αναφέρθηκε σε αποχώρηση των Ρώσων «από όλη την Ουκρανία», ο κ. Γουάλας φάνηκε να το επιβεβαιώνει.

«Η διεθνής κοινότητα πιστεύει πως η Ρωσία θα πρέπει να φύγει από την Ουκρανία. Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τη Ρωσία για την εισβολή της στην Κριμαία, που ήταν παράνομη το 2014 και για την εισβολή στο Ντόνετσκ. Συνεχώς λέμε ότι η Ρωσία θα πρέπει να φύγει από το κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας, επομένως αυτό δεν έχει αλλάξει», απάντησε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας.

Όπως πρόσθεσε, η Βρετανία στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και αυτή περιλαμβάνει την Κριμαία.

Πάντως σημείωσε πως ακόμα απέχουμε πολύ από το να μιλήσουμε για ανακατάληψη της Κριμαίας και ότι το πρώτιστο είναι να φύγουν οι Ρώσοι από τα εδάφη όπου βρίσκονται με βάση το σχέδιο της νέας εισβολής.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γουάλας είπε ότι η Βρετανία θέλει να στείλει στην Ουκρανία αντιπλοϊκούς πυραύλους ώστε να καταφερθούν πλήγματα κατά του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Ο στόχος, είπε ο κ. Γουάλας, είναι διττός: να επιτραπεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί από τα ρωσικά πλοία. «Η Ρωσία δεν μπορεί να ελέγχει τη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε.

Είπε επίσης ότι θα ήταν «στρατηγική γκάφα» του Πούτιν αν η Ρωσία πραγματοποίησε ψεύτικες επιθέσεις στην Υπερδνειστερία. Χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο Πρόεδρο «εθνικιστή», σχολίασε ότι «σχεδόν σε απόγνωση» επιχειρεί να διευρύνει τη σύρραξη, δυνητικά τρέφοντας θεωρίες περί «ιδιοκτησίας» ρωσόφωνων πληθυσμών σε άλλες χώρες σαν αυτές που είχαν οι Ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας λίγο αργότερα στο BBC ο υπουργός επανέλαβε ότι «αν η Ουκρανία επέλεγε να στοχεύσει υλικοτεχνικές υποδομές του ρωσικού στρατού (εντός του ρωσικού εδάφους), αυτό θα ήταν θεμιτό υπό το διεθνές δίκαιο». Πρόσθεσε ότι η Βρετανία βοηθά την Ουκρανία με οπλισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται «κυρίως» κατά ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Παρόμοια δήλωση του Υφυπουργού Άμυνας Τζέιμς Χίπι είχε προκαλέσει προειδοποιήσεις από τη Μόσχα για χτυπήματα κατά βρετανικών στόχων, όπως οι διπλωμάτες της χώρας που θα επιστρέψουν στο Κίεβο.

Πηγή: skai.gr