Βρετανός υπ. Πολιτισμού για ιδιωτικοποίηση του Channel 4

Το Channel 4, το δημόσιο αλλά και εμπορικά χρηματοδοτούμενο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε περισσότερα χρήματα για να ανταγωνιστεί πλατφόρμες συνεχούς ροής κολοσσούς όπως η Amazon και το Netflix, όντας υπό ιδιωτική ιδιοκτησία, αναμένεται να δηλώσει σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουντεν.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να πουλήσει το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από σχεδόν 39 χρόνια ως μια τολμηρή εναλλακτική απέναντι στο BBC και το ITV. Μια διαβούλευση για το θέμα έληξε χθες Τρίτη.

Το Channel 4 έχει επικρίνει την κίνηση. Ο πρόεδρός του είπε στον Guardian τον Ιούλιο ότι η κυβέρνηση «κινδυνεύει να υπνοβατίσει προς μια μη αναστρέψιμη και επικίνδυνη πώληση ενός σημαντικού, επιτυχημένου και πολύ αγαπημένου βρετανικού θεσμού».

Ο Ντάουντεν ωστόσο, αναμένεται να πει σήμερα ότι ανησυχεί για το μακροπρόθεσμο μέλλον αυτού του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου.

«Και πιστεύω ότι αν το Channel 4 θέλει να εξελιχθεί, τότε κάποια στιγμή σύντομα θα χρειαστεί χρήματα», θα πει στη συνέλευση της Royal Television Society, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του.

«Αν γίνει αυτό, το Channel 4 δεν θα έχει τα χρήματα να επενδύσει σε τεχνολογία και πρόγραμμα και δεν θα μπορεί να ανταγωνιστεί τους γίγαντες υπηρεσιών streaming».

Το Channel 4, που πρόβαλε φέτος τη δραματική σειρά "It's a Sin", έχει την αποστολή να παρέχει απαιτητικό και ξεχωριστό πρόγραμμα για ένα κοινό που δεν εξυπηρετείται επαρκώς από άλλα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Αντί να παράγει εκπομπές, τις αναθέτει σε εταιρείες παραγωγής, βοηθώντας στη διατήρηση του επιτυχημένου ανεξάρτητου τηλεοπτικού κλάδου της Βρετανίας.

Το Channel 4 τόνισε αυτόν τον μήνα ότι μια έρευνα της Ernst & Young έδειξε ότι η κατάργηση του μοναδικού του μοντέλου ως ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων λιρών στη συμβολή του στη δημιουργική οικονομία για 10 χρόνια.

Ο Ντάουντεν θα τονίσει ότι η αποστολή δημόσιας υπηρεσίας του Channel 4 δεν θα υποβαθμιστεί.

«Έτσι, αν επιλέξουμε να προχωρήσουμε σε μια πώληση, θα διασφαλίσω να παραμείνει υπό τις αρμόζουσες δεσμεύσεις δημόσιας υπηρεσίας», θα δηλώσει ο υπουργός Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ