Βρετανία: Ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα και τη χαλάρωση των μέτρων τα Χριστούγεννα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι λοιμώξεις από COVID-19 μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30% κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown στην Αγγλία, αλλά έκτοτε η πτωτική τάση έχει ανακοπεί, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία μεγάλης τακτικής έρευνας.

Η έρευνα REACT-1 που διεξάγει το Imperial College του Λονδίνου σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos MORI σε δείγμα 160.000 πολιτών δείχνει ότι τα κρούσματα έπεσαν από 130 ανά 100.000 κατοίκους στα μέσα Οκτωβρίου σε 94 ανά 100.000 κατοίκους κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, όταν ίσχυε το δεύτερο lockdown.

«Στο πρώτο μισό του lockdown η έρευνά μας έδειξε ότι οι λοιμώξεις ήταν σε μία σαφώς πτωτική τροχιά, αλλά τώρα βλέπουμε μια σταθεροποίηση», δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος καθηγητής Πολ Έλιοτ.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ανακοπή της πτωτικής τάσης οφείλεται σε συγκεκριμένες περιοχές και ηλικιακές ομάδες, ιδίως στο Λονδίνο όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 121 ανά 100.000 κατοίκους στις αρχές Δεκεμβρίου από 98 ανά 100.000 στα μέσα Νοεμβρίου και σε μαθητές 13 με 17 ετών.

Παράλληλα, νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής αποκαλύπτουν ότι σχεδόν ένας στους τρεις φορείς του ιού δεν εκδηλώνει συμπτώματα της νόσου αλλά μπορεί να μεταδίδει τον ιό.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται ενώ από τα μεσάνυχτα το Λονδίνο και περιοχές των κομητειών Έσεξ και Χάρτφορντσιρ τίθενται στην τρίτη βαθμίδα των πιο αυστηρών περιορισμών κατά του κορωνοϊού.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται δε από επιστήμονες και τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν για την προγραμματισμένη χαλάρωση των μέτρων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο για την περίοδο 23-27 Δεκεμβρίου, όταν μεταξύ άλλων θα επιτρέπεται η συνάντηση σε σπίτια μελών τριών διαφορετικών νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις να ανακαλέσει την απόφασή της ή να διατηρήσει κάποιους από τους περιορισμούς ώστε να αποφευχθεί απότομη αύξηση στη μετάδοση του ιού.

Την ανάκληση της χαλάρωσης των μέτρων ζητούν με σπάνιο κοινό κύριο άρθρο τους οι ιατρικές επιθεωρήσεις British Medical Journal και Health Service Journal.

Επισήμως για την ώρα η Ντάουνινγκ Στριτ απαντά ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξουν τα σχέδια για το πενθήμερο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ο Υφυπουργός Οικονομικών Στίβεν Μπάρκλεϊ δήλωσε το πρωί ότι όλα τα μέτρα είναι «υπό συνεχή αξιολόγηση».
 

Πηγή: skai.gr