Κλείσιμο

Βρετανία: Χωριό σε «λίστα» γιατί λέγεται Νέλσον – Ο ναύαρχος υποστήριζε τους εμπόρους σκλάβων

Ένα oυαλικό χωριό προστέθηκε σε φάκελο περιοχών που συνδέονται με το εμπόριο σκλάβων επειδή το όνομά του προέρχεται από ένα... πανδοχείο με το όνομα του Λόρδου Νέλσον!

Το ιστορικό πανδοχείο στο Νέλσον, κοντά στο Caerphilly, πήρε το όνομά του από τον ναύαρχο Οράτιο Νέλσον μετά την επίσκεψή του στην περιοχή το 1803, δύο χρόνια πριν από τον θάνατό του στη μάχη του Τραφάλγκαρ. 

Το χωριό επεκτάθηκε γύρω από το πανδοχείο λόγω της εξόρυξης κάρβουνου στην περιοχή, και υιοθέτησε το ίδιο όνομα. Αν και ο ναύαρχος δεν συμμετείχε ποτέ σε δραστηριότητες που είχαν να κάνουν με το δουλεμπόριο, εντούτοις εξέφρασε την υποστήριξή του στους ιδιοκτήτες σκλάβων - πιστεύοντας ότι η κατάργηση θα υπονόμευε το Βασιλικό Ναυτικό, το οποίο εξαρτιόταν από πολιτικό πλήρωμα σε καιρό πολέμου.

Facebook 

Αξιωματούχοι του -υπό τους Εργατικούς - συμβουλίου Caerphilly κατάρτισαν τη λίστα των «υπόπτων περιοχών» που σχετίζονται με τη δουλεία για ένα εθνικό έλεγχο.

Η βουλευτής Ουαλίας των Τόριδων Νατάσα Άσγκαρ χαρακτήρισε το φάκελο «απολύτως παράλογο». «Το να συκοφαντείς ένα ολόκληρο χωριό με αυτόν τον τρόπο είναι εξωφρενικό», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Sunday Telegraph. 

Η διαμάχη οδήγησε σε εκκλήσεις ώστε το Νέλσον – με πληθυσμό 4.600 κατοίκων – να χρησιμοποιεί το ουαλικό του όνομα, Ffos y Gerddinen. 

Ο Εργατικός πρωθυπουργός της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ σχολίασε για τον έλεγχο: «έχει να κάνει με το να μάθουμε από τα γεγονότα του παρελθόντος».
 

Πηγή: dailymail.co.uk