Βρετανία: Οι Τόρις εν μέσω πυρών για την αναθεώρηση συστήματος ελέγχου και έρευνας σε βάρος βουλευτών

Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας κατηγορήθηκε σήμερα από κόμματα της αντιπολίτευσης για διαφθορά καθώς βουλευτές των Τόρις ψήφισαν σήμερα υπέρ της διακοπής της αναστολής της βουλευτικής ιδιότητας ενός συναδέλφου τους που διαπιστώθηκε ότι παραβίασε τους κανόνες λόμπι, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να προχωρεί αντ' αυτού σε αναθεώρηση της διαδικασίας έρευνας εις βάρος βουλευτών.

Η επιτροπή επιτήρησης προτύπων του Κοινοβουλίου είχε κρίνει ότι ο Συντηρητικός βουλευτής Όουεν Πάτερσον είχε διαπράξει μια «κραυγαλέας περίπτωσης επί πληρωμή προώθηση» χρησιμοποιώντας επανειλημμένα τη θέση του για την προώθηση δύο εταιρειών, οι οποίες μαζεμένα τον πλήρωσαν σχεδόν τρεις φορές τον ετήσιο βουλευτικό μισθό του.

Η επιτροπή είχε συστήσει την αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 30 ημέρες.

Όταν όμως ζητήθηκε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την αναστολή, μια ομάδα Συντηρητικών, με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, κατέθεσε πρόταση για την αναβολή της αναστολής και αντ' αυτού συγκροτήθηκε μια νέα επιτροπή για να επανεξετάσει την υπόθεσή του και την ευρύτερη διαδικασία έρευνας εις βάρος βουλευτών.

Αυτή η πρόταση εγκρίθηκε με 250 ψήφους υπέρ έναντι 232 κατά, παρά την οργή κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση τροποποίησε τους κανόνες επειδή δεν της άρεσε το αποτέλεσμα, μια κίνηση που είπαν ότι πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Βουλή.

Φωνές όπως «ντροπή» ακούστηκαν από τα έδρανα βουλευτών της αντιπολίτευσης κατά την ανάγνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας. Αναστάτωση επίσης υπήρχε μεταξύ ορισμένων στα κυβερνητικά έδρανα. Από τους 361 Συντηρητικούς βουλευτές, περισσότεροι από 100 καταψήφισαν την πρόταση ή απείχαν.

«Αυτό είναι διαφθορά», δήλωσε μέσω twitter η αντιπρόεδρος των Εργατικών Άντζελα Ρέινερ. «Ο Όουεν Πάτερσον βρέθηκε ένοχος για παράβαση των κανόνων από ανεξάρτητη επιτροπή. Πήρε χρήματα από μια ιδιωτική εταιρεία και στη συνέχεια άσκησε πίεση σε υπουργούς για λογαριασμό των εταιρειών».

Η κυβέρνηση, για την οποία μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι είχε πει στους βουλευτές της να στηρίξουν την πρόταση, τόνισε η πρόταση αφορούσε τη βελτίωση της διαδικασίας.

«Η επί πληρωμή προώθηση σε αυτή τη Βουλή (των Κοινοτήτων) είναι λάθος», δήλωσε ο Τζόνσον στην Βουλή, ο οποίος ψήφισε ο ίδιος υπέρ της πρότασης αναθεώρησης της διαδικασίας.

Ο Πάτερσον, ο οποίος λέει ότι το άγχος που προκάλεσε η έρευνα διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην αυτοκτονία της συζύγου του πέρυσι, αμφισβητεί τα ευρήματα της επιτροπής και είπε ότι μάρτυρες που παρουσιάστηκαν για να τον στηρίξουν δεν κατέθεσαν.

Ο Συντηρητικός βουλευτής Πίτερ Μποτόμλεϊ, με την μακροβιότερη θητεία στη σημερινή Βουλή των Κοινοτήτων, δήλωσε αντίθετος στην αναθεώρηση της διαδικασίας και τόνισε πως θα έπρεπε αυτή να είχε γίνει ξεχωριστά από την απόφαση για την αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας του Πάτερσον.

«Επιλέξαμε το σύστημα που χρησιμοποιούμε τώρα. Εάν θέλουμε να το αλλάξουμε, θα πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Δεν το θεωρώ αυτό κατάλληλο», είπε.

Η επιτροπή επιτήρησης προτύπων αποτελείται από επτά βουλευτές από πολλά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Συντηρητικών, καθώς και επτά ανεξάρτητα μέλη. Η νέα επιτροπή θα έχει την πλειοψηφία των Συντηρητικών και Συντηρητικός πρώην υπουργός θα ηγείται αυτής.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι θα μποϊκοτάρουν τον νέο φορέα. Ο βουλευτής των Εργατικών Κρις Μπράιαντ, πρόεδρος της επιτροπής επιτήρησης προτύπων, είπε ότι η αναδρομική τροποποίηση των κανόνων ήταν ανήθικη.

«Αν οι πολίτες πιστεύουν ότι αποφασίζουμε προς το όφελος και το συμφέρον μας, η φήμη μας ατομικά και συλλογικά θα σπιλωθεί», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ