Βρετανία: Τηλεμαχία Τζόνσον - Κόρμπιν - Νικητής ο 1ος βάσει δημοσκόπησης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός
 

Τις γνωστές θέσεις τους επί του Brexit και επί των άλλων καίριων πολιτικών ζητημάτων αυτής της προεκλογικής περιόδου εξέθεσαν για ακόμα μία φορά οι Μπόρις Τζόνσον και Τζέρεμι Κόρμπιν, στο τελευταίο debate πριν από τις εκλογές της προσεχούς Πέμπτης.

Στην τηλεμαχία τους στο BBC το βράδυ της Παρασκευής, οι δύο βασικοί διεκδικητές της πρωθυπουργίας απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών που βρίσκονταν στο ακροατήριο και αναγνωστών του ιστότοπου του βρετανικού ειδησεογραφικού οργανισμού.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας ανέδειξε νικητή τον κ. Τζόνσον με 52% έναντι 48% για τον κ. Κόρμπιν.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον έδωσε ξανά έμφαση στο Brexit. «Μπορούμε να υλοποιήσουμε το Brexit και να λήξουμε την παράλυση», ανέφερε ενδεικτικά. Η συγκεκριμένη φράση, «να υλοποιήσουμε το Brexit», επαναλήφθηκε πολλές φορές από τον πρωθυπουργό.

Το κεντρικό επιχείρημα του κ. Τζόνσον ήταν πως ο ίδιος έχει έτοιμη μια συμφωνία με την ΕΕ και ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Συντηρητικών θα σημαίνει πως η χώρα θα σταματήσει να ασχολείται με το Brexit και θα επικεντρωθεί στα υπόλοιπα σοβαρά θέματα που την απασχολούν.

Επέκρινε την ουδετερότητα του Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος επανέλαβε πως θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, την οποία θα θέσει σε νέο δημοψήφισμα με εναλλακτική επιλογή την παραμονή στην ΕΕ, με τον ίδιο να μένει ουδέτερος.

«Πώς μπορείς να πάρεις μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες αν δεν πιστεύεις σε αυτή; Δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μια συμφωνία αν δεν πιστεύεις σε αυτή, είναι αδιανόητο», αντέτεινε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν απάντησε ότι θα μείνει ουδέτερος διότι δε θέλει να εκπροσωπεί μόνο τους υποστηρικτές του Brexit ή μόνο τους πολέμιους αυτού, αλλά να ενώσει τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει στο επιχείρημα του ηγέτη των Εργατικών ότι το Brexit δε θα ολοκληρωθεί με τη συμφωνία αποχώρησης, καθώς η Βρετανία θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να κλείσει τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες. «Ο κ. Τζόνσον θα μας οδηγήσει από μία σχέση με την ΕΕ σε μία σχέση με κανέναν», σχολίασε ο κ. Κόρμπιν. Η απάντηση του Μπόρις Τζόνσον ήταν ότι η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ είναι εφικτή εγκαίρως διότι υπάρχει ήδη ευθυγράμμιση στους κανόνες εμπορίου.

Το πιο δυνατό χειροκρότημα για τον κ. Τζόνσον δόθηκε όταν είπε πως δε θα δεχθεί μαθήματα για την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας με βάση τη συμφωνία του Brexit, από έναν πολιτικό που επί δεκαετίες στήριζε την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το στέμμα και ενεργούσε ως απολογητής του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

Ο κ. Κόρμπιν απάντησε ότι αυτό που ήθελε ήταν η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και ότι ήταν οι Εργατικοί που την έκαναν πραγματικότητα.

Ο ηγέτης των Εργατικών από την πλευρά του έδωσε για ακόμα μία φορά έμφαση στην κοινωνική πολιτική του κόμματός του, λέγοντας ότι μια κυβέρνηση υπό τον ίδιο θα δημιουργούσε μια κοινωνία «με πραγματικές ευκαιρίες για όλους» και ότι θα ήταν μία «φιλόδοξη» κυβέρνηση για τους πιο αδύναμους, με περισσότερους φόρους για τους πλουσιότερους.

Το δυνατότερο χειροκρότημα για τον κ. Κόρμπιν ήρθε όταν ανέπτυσσε την πολιτική του για το εθνικό σύστημα υγείας NHS, με σημαντική πρόσθετη χρηματοδότηση και όταν επανέλαβε την κατηγορία ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα ξεπουλούσε μετά από το Brexit το NHS στον Ντόναλντ Τραμπ και σε αμερικανικές εταιρείες - κατηγορία που για ακόμα μία φορά απέρριψε ο πρωθυπουργός.

Οι δύο ηγέτες ρωτήθηκαν επίσης ποιο οικονομικό σύστημα θεωρούν ότι μπορεί να ωφελήσει περισσότερο τους πολίτες. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τάχθηκε υπέρ του σοσιαλισμού που εφαρμόζεται δημοκρατικά, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε υπέρ του καπιταλισμού υπό τη μορφή του «συντηρητισμού του ενός έθνους».

Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης αντίθετες θέσεις σε ερωτήσεις περί αυστηρότερων ποινών για σοβαρούς εγκληματίες όπως οι τρομοκράτες, για θέματα ασφαλείας σε συνάρτηση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περί κρατικών δαπανών.

Δέχθηκαν δε αμφότεροι ερωτήσεις για την ποιότητα της πολιτικής και το μίσος που έχει παρεισφρήσει στον πολιτικό λόγο, ο μεν κ. Κόρμπιν με αφορμή τα φαινόμενα αντισημιτισμού στο Εργατικό Κόμμα, ο δε κ. Τζόνσον με αφορμή δικά του αμφιλεγόμενα σχόλια και φαινόμενα ισλαμοφοβίας στο Συντηρητικό Κόμμα.

Πηγή: skai.gr