Κλείσιμο

Θάνατος ασθενή στη Βρετανία από ιό που έχει κοινά στοιχεία με τον Έμπολα

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Τον πρώτο θάνατο ασθενούς της νόσου του πυρετού Λάσσα κατέγραψε το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας.

Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα του συγκεκριμένου ιογενούς αιμορραγικού πυρετού, που προκαλείται από ιό που μοιάζει με τον Έμπολα, αν και είναι ηπιότερη φύσης.

Ο θάνατος καταγράφηκε στην κομητεία του Μπέντφορντσιρ της ανατολικής Αγγλίας, όπου την Τετάρτη είχαν επιβεβαιωθεί τα δύο πρώτα κρούσματα. Αφορούσαν δύο μέλη της ίδιας οικογένειας που πρόσφατα είχαν επισκεφθεί τη δυτική Αφρική, όπου ο πυρετός Λάσσα έχει καταστεί ενδημικός. Το θύμα ήταν συγγενής τους.

Από το 1989 και μετά είχαν καταγραφεί μόνο οκτώ κρούσματα της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις τελευταίες δύο περιπτώσεις να εντοπίζονται το 2009.

Ο πυρετός Λάσσα συνήθως προκαλείται από έκθεση σε τρόφιμα ή αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από ούρα ή περιττώματα μολυσμένων αρουραίων. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω υγρών του σώματος του ασθενούς.

Ο ιός έχει ποσοστό θνησιμότητας περίπου 1%, αλλά σκοτώνει σχεδόν το 15% των φορέων που χρήζουν νοσηλείας.

Τα συμπτώματα της νόσου αρχίζουν σταδιακά, με πυρετό και αδιαθεσία, στη συνέχεια με πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ενδεχομένως εμετούς. Στις σοβαρές περιπτώσεις ο ιός προκαλεί οίδημα προσώπου, γεμίζει τους πνεύμονες με υγρό και προξενεί έντονη αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη, ακόμα και τα μάτια.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για την αντιμετώπισή του. Στη δυτική Αφρική είναι πλέον ενδημικός, με 100.000 λοιμώξεις και 5.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αυτή την περίοδο υπάρχει έξαρση στη Νιγηρία, όπου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 211 κρούσματα και 40 θάνατοι.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας ΗΒ ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει επιχείρηση ιχνηλάτησης επαφών των φορέων, ένας εκ των οποίων έχει ήδη αναρρώσει μετά από νοσηλεία. Η υπηρεσία τονίζει ότι ο κίνδυνος για την ευρύτερη δημόσια υγεία είναι χαμηλός.
 

Πηγή: skai.gr