Βρετανία: Τα εμβόλια απέτρεψαν πάνω από 52.000 νοσηλείες Covid 

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο Ναντίμ Ζαχάουι ανακοίνωσε πως οι εμβολιασμοί έχουν αποτρέψει 52.600 νοσηλείες.

Σημειώνεται ότι έως την αρχή της εβδομάδας νοσηλεύονταν 4.658 ασθενείς κορωνοϊού, ενώ στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας τον Ιανουάριο, όταν υπήρχαν ξανά περίπου 50.000 κρούσματα ημερησίως, οι νοσηλευόμενοι είχαν πλησιάσει τους 40.000.

Ο κ. Ζαχάουι σημείωσε επίσης ότι οι διοργανωτές μαζικών εκδηλώσεων θα πρέπει να ζητούν από τους παριστάμενους αποδεικτικό πλήρους εμβολιασμού, αρνητικού τεστ ή πιστοποιητικού ανοσίας, έστω και αν κάτι τέτοιο δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο.

Πρόσθεσε πάντως ότι η κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να καταστήσει στο μέλλον υποχρεωτική τη χρήση αυτού του λεγόμενου 'Covid pass'.

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε, εξάλλου, πως έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει υπάρξει νομοθέτημα που θα καθιστά υποχρεωτική την επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού για την είσοδο στα νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι την εβδομάδα έως και τις 14 Ιουλίου η εφαρμογή του προγράμματος ιχνηλάτησης του συστήματος υγείας NHS έστειλε ειδοποιήσεις σε 618.903 πολίτες ενημερώνοντάς τους ότι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσματα και επομένως πρέπει να μπουν σε απομόνωση δέκα ημερών.

Αυτές οι νέες ειδοποιήσεις εντείνουν τις ανησυχίες για σημαντικές απουσίες εργαζομένων σε κρίσιμα επαγγέλματα, κάτι που ήδη έχει προκαλέσει για παράδειγμα ελλείψεις σε τρόφιμα σε ράφια σουπερμάρκετ.