Βρετανία: Στροφή στο σχιστολιθικό αέριο μετά τον τερματισμό εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου;

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την άρση του μορατόριουμ στην εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου που στην ουσία ισχύει εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Ενημερώνοντας τη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα για την απόφαση τερματισμού των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του 2022, ο Υπουργός Ενέργειας Κουάσι Κουάρτενγκ φάνηκε να μετριάζει την επίσημη θέση κατά της αξιοποίησης σχιστολιθικού αερίου.

Αφού αγνόησε δύο φορές σχετική ερώτηση από βουλευτές της αντιπολίτευσης, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ανέκαθεν υποστήριζε πως θα υιοθετούσε μια προσεκτική προσέγγιση υπέρ της εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου εφόσον μπορούσε να γίνει «με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο».

Σε άρθρο του μόλις την περασμένη Κυριακή, ωστόσο, ο κ. Κουάρτενγκ είχε υποστηρίξει πως όσοι στηρίζουν την επανέναρξη εργασιών για εξόρυξη αυτού του τύπου αερίου δεν κατανοούν πως η Βρετανία δεν έχει ζήτημα προμήθειας φυσικού αερίου, ούτε ότι θα ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία με πλήγμα για τις τοπικές κοινότητες και τη βρετανική ύπαιθρο.

Η εξόρυξη με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking) που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη ως προς τη ζημιά στο περιβάλλον.

Το θέμα ανακίνησε η Daily Telegraph που αποκάλυψε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να μη σφραγίσει τελικά οριστικά με τσιμέντο τα δύο βιώσιμα σημεία εξόρυξης σχιστολιθικού αερίου στην Αγγλία, αλλά να τα εκχωρήσει στην εθνική γεωλογική υπηρεσία, κίνηση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης στο μέλλον.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ενημέρωση της Βουλής από τον Υπουργό Ενέργειας, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέφευγε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να αποκλείσει την άρση του μορατόριουμ ως προς το fracking. Σχολίασε ότι «όλες οι επιλογές» οφείλουν να εξεταστούν ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αποκοπή από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει το επόμενο διάστημα για μια νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: skai.gr