Βρετανία: Στο τραπέζι άρση όλων των μέτρων κατά της Covid από τον Μάρτιο

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να εξετάζει την κατάργηση όλων των μέτρων κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία από τον προσεχή Μάρτιο, όταν και λήγει η νομική ισχύς των έκτακτων εξουσιών που έχουν παραχωρηθεί στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η πρόθεση «συμβίωσης» με τον κορωνοϊό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στην κατάργηση της υποχρεωτικής απομόνωσης για όσους διαγιγνώσκονται θετικοί. Η παραβίαση της υποχρέωσης απομόνωσης αυτή τη στιγμή επισύρει πρόστιμο 10.000 λιρών.

Το πρόστιμο μπορεί να καταργηθεί την άνοιξη και αντί υποχρέωσης απομόνωσης να ισχύει μόνο μία σχετική σύσταση προς τους φορείς.

Επίσης το Μάρτιο θα μπορούσε να καταργηθεί η υποχρέωση να δίνει κανείς τη διεύθυνση κατοικίας του στο πρόγραμμα ιχνηλάτησης κρουσμάτων του συστήματος υγείας NHS ή να δηλώνει τα στοιχεία των υπολοίπων μελών του νοικοκυριού του.

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα του Σχεδίου Β που είναι σε ισχύ λόγω της έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον είναι προγραμματισμένο να επανεξεταστούν στις 26 Ιανουαρίου.

Αναμένεται η άρση της σύστασης για τηλεργασία και η κατάργηση της χρήσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για είσοδο σε χώρους με μεγάλα πλήθη.

Αντιθέτως, εκτιμάται ότι μάλλον θα διατηρηθεί για ένα ακόμα διάστημα η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, πλην καταστημάτων εστίασης.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για χαλάρωση ή άρση των περιορισμών ακολουθούν τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών και την εκτίμηση των επιστημόνων ότι έχει πλέον παρέλθει η κορύφωση του νεότερου κύματος της πανδημίας.

Ενδεικτικά, σημερινά στοιχεία δείχνουν πως ο δείκτης θετικότητας των διαγνωστικών τεστ έχει μειωθεί από 17% κατά την αρχική εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον σε λιγότερο από 6% πλέον.
 

Πηγή: skai.gr