Βρετανία: Στη σκιά των ελλείψεων στην αγορά το συνέδριο των Συντηρητικών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

«Μεγάλες και τολμηρές αποφάσεις» υπόσχεται λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ το απόγευμα της Κυριακής ο Μπόρις Τζόνσον.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προσέρχεται, ωστόσο, στο συνέδριο έχοντας να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη κρίση στα πρατήρια καυσίμων και την έλλειψη τροφίμων στα ράφια λόγω ελλείψεων οδηγών βυτιοφόρων και φορτηγών, τις ανησυχίες που δημιουργεί η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και φόβους για αύξηση του κόστους διαβίωσης λόγω ανατιμήσεων σε τρόφιμα και ενέργεια, περικοπής επιδομάτων και αύξησης ασφαλιστικών εισφορών, σε ένα μείγμα που κατά ορισμένους αναλυτές προοιωνίζεται έναν «χειμώνα δυσαρέσκειας».

Το συνέδριο θα αρχίσει με ομιλία της νέας Υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας και του νέου προέδρου του κόμματος Όλιβερ Ντάουντεν, ο οποίος το πρωί σε δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη καυσίμων σε πρατήρια του Λονδίνου και της ΝΑ Αγγλίας.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα δε δημιουργείται από έλλειψη καυσίμων, αλλά από δυσκολίες στη μεταφορά τους και εκτίμησε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά με την ενεργοποίηση από τη Δευτέρα 200 στρατιωτών, εκ των οποίων οι 100 θα αναλάβουν να οδηγούν βυτιοφόρα.

Ο κ. Ντάουντεν διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε όλοι οι Βρετανοί να έχουν γαλοπούλα αυτά τα Χριστούγεννα, εν μέσω ανησυχιών για την επάρκεια του έμψυχου δυναμικού στην αλυσίδα εφοδιασμού της αγοράς.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη χορήγηση βίζας σε 5.000 ξένους οδηγούς οχημάτων βαρέως φορτίου και σε 5.500 εργαζόμενους στη βιομηχανία πουλερικών.

Προς τους περισσότερους από 10.000 συνέδρους να αναμένονται στο Μάντσεστερ, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε σε μήνυμά του ότι το σύνθημα της κυβέρνησης «Χτίζουμε ξανά καλύτερα» σημαίνει αλλαγές και βελτιώσεις καθώς η χώρα ανακάμπτει από την πανδημία. «Αυτό σημαίνει λήψη των μεγάλων, τολμηρών αποφάσεων επί των προτεραιοτήτων που ενδιαφέρουν το λαό, όπως για την κοινωνική μέριμνα, τη στήριξη θέσεων εργασίας, την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση του εγκλήματος και την εξίσωση των συνθηκών διαβίωσης προς τα πάνω», είπε ο κ. Τζόνσον, που θα κλείσει το συνέδριο με ομιλία το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Πρωθυπουργός καλείται να παράσχει διαβεβαιώσεις για έλεγχο των πιέσεων που δέχεται η αγορά και να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση για το χειρισμό μιας σειράς προβλημάτων. Αίσθηση προκαλεί και η προειδοποίηση από το Ίδρυμα Joseph Rowntree ότι η κατάργηση του έκτακτου λόγω πανδημίας βοηθήματος των 20 λιρών ανά εβδομάδα στους πιο αδύναμους «θα εγκαταλείψει εκατομμύρια πολίτες στην πείνα και στην κακουχία».

Σε συνέντευξή του στους Times ο ηγέτης των Συντηρητικών και του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι τα μέτρα για την πανδημία ήταν αναγκαία, αλλά έχουν αφήσει μεγάλη δημοσιονομική τρύπα και πλέον η ανάκαμψη έρχεται μέσα από καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Είπε επίσης μεταξύ άλλων ότι η μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων δεν είναι η επιστροφή στην «χαμηλόμισθη, χαμηλής ειδίκευσης, ανεξέλεγκτη μετανάστευση» αλλά η βελτίωση των απολαβών των ντόπιων οδηγών και οι επενδύσεις από τις βρετανικές εταιρείες.

Απέφυγε να εγγυηθεί ότι δε θα υπάρχουν ελλείψεις σε προϊόντα αυτά τα Χριστούγεννα, λέγοντας μόνο ότι οι φετινές γιορτές θα είναι σημαντικά καλύτερες από τις περσινές.

Σε δημοσκόπηση της Opinium την παραμονή του συνεδρίου των Συντηρητικών, το κυβερνών κόμμα έχει αυξήσει ελαφρώς το προβάδισμά του στην πρόθεση ψήφου έναντι των Εργατικών, με 39% έναντι 35%.

Η ίδια δημοσκόπηση, ωστόσο, δείχνει πως το 69% των πολιτών καταλογίζει στην κυβέρνηση κακή διαχείριση του προβλήματος έλλειψης οδηγών, περιλαμβανομένων του 52% των ψηφοφοριών του Συντηρητικού Κόμματος.