Βρετανία: Η στατιστική αποτυπώνει τις συνέπειες του «χαλαρού» Δεκεμβρίου στην έξαρση του κορωνοϊού

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι κατά την εβδομάδα έως και τις 8 Ιανουαρίου είχαν καταχωριστεί 6.057 θάνατοι στην Αγγλία και στην Ουαλία που σύμφωνα με τα ληξιαρχικά πιστοποιητικά συνδέονταν με την COVID-19.

Δεν υπήρχε σε όλες τις περιπτώσεις επιβεβαίωση της νόσου με διαγνωστικό τεστ, ούτε ορίζεται ο χρόνος που είχε μεσολαβήσει από την προσβολή του θύματος από κορωνοϊό έως το θάνατο, αλλά πρόκειται για ισχυρή ένδειξη ότι τα αυξημένα κρούσματα του Δεκεμβρίου είχαν τραγική κατάληξη.

Ο απολογισμός είναι σχεδόν διπλάσιος των 3.144 θανάτων της εβδομάδας που είχε προηγηθεί, έως και την 1η Ιανουαρίου.

Για το ίδιο διάστημα, 2-8 Ιανουαρίου, πάνω από ένας στους τρεις θανάτους σε Αγγλία και Ουαλία (34,1%) αποδίδονται στην COVID-19.

Σε άλλη μέτρηση, που βασίζεται σε εκτενείς δειγματοληπτικούς ελέγχους, το ONS εκτιμά ότι περίπου ένας στους δέκα κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου το Δεκέμβριο είχαν αντισώματα κατά του κορωνοϊού, που σημαίνει ότι είχαν προσβληθεί σε προγενέστερο χρόνο. Στην Αγγλία η αναλογία αυτή είναι ένας στους οκτώ.

Η βρετανική κυβέρνηση είχε άρει τους αυστηρότερους περιορισμούς του δεύτερου lockdown του Νοεμβρίου στις 2 Δεκεμβρίου. Λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα, αντιμέτωπη με απότομη αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει πολλές περιοχές, κυρίως το Λονδίνο και τη ΝΑ Αγγλία, υπό καθεστώς αυστηρών περιορισμών της 4ης βαθμίδας, πριν τελικά ολόκληρη η χώρα υπαχθεί σε ένα τρίτο καθολικό απαγορευτικό στις 4 Ιανουαρίου.